На Херсонщині СБУ затримала трьох колаборантів, які змушували голосувати на «референдумі»

На Херсонщині СБУ затримала трьох колаборантів, які змушували голосувати на «референдумі»

Укрінформ
У Херсонській області Служба безпеки затримала представників колишньої загарбницької псевдоадміністрації, які організовували фейковий плебісцит щодо «приєднання» регіону до складу російської федерації та погрозами змушували людей «голосувати».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ.

Зловмисники були викриті в ході стабілізаційних заходів у визволених районах Херсонської області. Встановлено, що після захоплення Бериславського району вони добровільно пішли на співпрацю з російськими загарбниками.

Так, одна з колаборанток отримала псевдопосаду «заступника голови комісії референдуму». Двоє інших – увійшли до складу місцевих «дільничних виборчих комісій».

За даними слідства, фігуранти виконували завдання москви щодо забезпечення «результатів» кремлівського проєкту, обходячи для цього разом із озброєними загарбниками житлові квартали та збираючи «голоси». У разі відмови вони застосовували психологічний тиск та погрожували ув’язненням до російських тюрем.

Заповнені «бюлетені» колаборанти передавали так званим головам «виборчих комісій» для подальшої фальсифікації результатів «голосування».

Як уточнили в Офісі генерального прокурора, зловмисники діяли на території сіл Високе і Дудчани. За свою «роботу» отримали винагороду в російських рублях.

Після визволення частини регіону фігуранти намагалися переховуватися від правосуддя, однак були викриті та затримані співробітниками СБУ. На підставі зібраних доказів їм оголошена підозра за ч. 2 ст. 28 та ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.

Читайте також: Суд Харкова дав 10 років тюрми колаборантці, яка вела для загарбників бухгалтерію

Підозрювані перебувають під вартою. Їм загрожує до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як повідомляв Укрінформ, за 2022 рік СБУ розслідувала понад 2,6 тисячі справ стосовно колаборантів, більш ніж 300 з них передані до суду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-