U-LEAD допомагає 12 громадам вдосконалити управління відходами

U-LEAD допомагає 12 громадам вдосконалити управління відходами

Укрінформ
У 12 громадах удосконалять системи управління відходами у межах другого етапу навчальної програми «Кроки для спеціалістів: Управління відходами», ініційованої торік Програмюо «U-LEAD з Європою».

Про це повідомляється на сайті U-LEAD, передає Укрінформ.

Кроки щодо підготовки проєктів з удосконалення системи управління відходами обговорено під час інформаційної сесії на базі регіонального офісу Програми у Рівненській області.

За словами радника з питань муніципальних інвестицій U-LEAD Олега Черниша, для участі в другому етапі навчальної програми відібрано 12 проєктних пропозицій від громад з усієї України. Для них проведуть низку навчальних заходів та індивідуальних консультацій. До листопада мають бути напрацьовані фінальні варіанти заявок та попередні варіанти проєктно-кошторисної документації.

Відібрані проєкти стосуються різних напрямів роботи з відходами: будівництва або реконструкції полігонів для твердих побутових, підвищення системи управління біовідходами, встановлення об’єктів з перероблення.

Читайте також: U-LEAD надасть допомогу трьом громадам на вирощування верби для опалення

Як зазначив Черниш, проєкти різні за масштабами та бюджетами. Їхня вартість коливається від 100 тисяч євро і до 18 мільйонів євро. Середня ж становить близько 2,5 мільйона євро.

“Ми вже маємо перші розрахунки бюджетів поданих проєктів. Наші експерти разом з представниками громад продовжують роботу над їх удосконаленням. Існує велика ймовірність, що вартість кожного проєкту зросте, оскільки всі вони масштабні та для досягнення всіх цілей потребують значного фінансування”, – наголосив він.

Своєю чергою керівник регіонального офісу U-LEAD у Рівненській області Руслан Сивий зазначив, що на другому етапі громади-учасниці фіналізують свої заявки та отримують фахові консультації від експертів.

«У підсумку вони матимуть готові проєкти, які можна подавати на конкурси від міжнародних програм технічної підтримки та отримувати фінансування для їх реалізації», - сказав він.

Зазначається, що роботу в межах програми продовжують Копичинецька та Підгаєцька громади Тернопільської області; Бориславська та Самбірська громади Львівської області; Городнянська громада Чернігівської області; Славутицька громада Київської області; Березівська та Конотопська громади Сумської області, Курненська громада Житомирської області, Городоцька громада Хмельницької області, Солоницівська громада Харківської області. Спільна заявка надійшла від двох громад Дніпропетровської області – Саксаганської та Жовтоводської.

Як повідомлялося, 7 жовтня 2022 року Програма «U-LEAD з Європою» запустила нову навчальну ініціативу для представників органів місцевого самоврядування «Кроки для спеціалістів. Управління відходами». Її основна мета полягає у покращенні розуміння ролі та відповідальності громад в управлінні відходами, підвищенні спроможності громад в розробці та впровадженні спільних проєктів регіонального значення в сфері управління відходами.

U-LEAD продовжує свою діяльність із консультаційної підтримки громад через різноманітні канали комунікації й під час війни. Програма також посилила свою активність у частині налагодження міжнародних партнерств між українськими громадами та муніципалітетами країн ЄС у межах ініціативи «Мости довіри», що полегшує пряме надання гуманітарної допомоги та розширює перспективу подальших взаємовигідних проєктів.

Читайте також: Громади можуть створювати місцеві та добровільні підрозділи пожежної охорони - U-LEAD

Окрім того, упродовж квітня-червня 2022 року надано 333 громадам пакети екстреної допомоги, наповнення яких залежало від потреб на місцях. Таким чином громади, що зазнали руйнувань, отримували інструменти для розчищення території і відновлювальних робіт, а також освітлювальні прилади. Громади, що прийняли велику кількість переселенців, отримали намети, ліжка, спальні мішки та інші засоби для внутрішньо переміщених осіб.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Фото: u-lead.org.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-