Депутата Херсонської облради підозрюють у співпраці з фсб росії

Депутата Херсонської облради підозрюють у співпраці з фсб росії

Укрінформ
Херсонська обласна прокуратура заочно повідомила про підозру депутату Херсонської облради від забороненої партії «Блок Володимира Сальдо».

Про це повідомляє Офіс генпрокурора, передає Укрінформ. 

За даними слідства, підозрюваний раніше служив у правоохоронних органах та звільнився у званні генерал-майора міліції. Під час тимчасової окупації Херсона він співпрацював з представником фсб рф, який керував процесами утвердження окупаційної влади, координував створення незаконних правоохоронних та судових органів на території області.

"Роль підозрюваного полягала у наданні куратору з рф інформації про осіб, яких можна залучити до співпраці й роботи в окупаційних органах влади. Для цього він особисто контактував як з колишніми, так і з діючими правоохоронцями, схиляючи їх до співпраці з визволителями", - йдеться в повідомленні.

Депутату інкримінують вчинення пособницьких дій з метою зміни меж території та держкордону України (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 КК).

Читайте також: Херсонська облрада позбавила депутатів-колаборантів права участі у засіданнях

У СБУ, яка проводить досудове розслідування, уточнили, що фігурантом є колишній начальник Управління МВС у Херсонській області, який у 2014 році звільнився з лав правоохоронних органів. 

Після початку повномасштабного вторгнення рф він потрапив у поле зору кадрового співробітника фсб росії Сергія Синицина з позивним “Сабір”. У березні минулого року ув тимчасово окупованому Херсоні відбулася їхня зустріч.

У спецслужбі зазначають, що за вказівкою “Сабіра” підозрюваний мав підшукувати пособників для формування так званого “силового блоку” окупаційних органів та його використання під час придушення руху опору в регіоні. Для цього він використовував свої зв’язки серед колишніх правоохоронців.

Читайте також: В Одесі викрили агента фсб, який з 2020 року збирав розвіддані про українські війська

Наразі фігурант переховується від правосуддя у тимчасово окупованому Криму, однак СБУ знає про його місцеперебування і проводить комплексні заходи для притягнення до відповідальності.

Як повідомлялося, СБУ затримала двох російських агентів, які готували ракетні удари по залізничних вузлах та енергооб’єктах Одеси і Херсона.

Фото: Херсонська облрада, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-