В Одесі викрили агента фсб, який з 2020 року збирав розвіддані про українські війська

В Одесі викрили агента фсб, який з 2020 року збирав розвіддані про українські війська

Укрінформ
Контррозвідка Служби безпеки України викрила в Одесі колишнього військового, який виявився глибоко законспірованим ворожим агентом.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ.

Встановлено, що чоловік контактував із федеральною службою безпеки росії ще з 2010 року. З 2020-го він почав активно збирати розвідувальні дані про заходи бойової підготовки Збройних сил України на території південного регіону.

Особливу увагу ворожий агент звертав на хід міжнародних військових навчань в акваторії Чорного моря і тренувань сухопутних підрозділів ЗСУ на полігонах, зокрема бойових розрахунків протитанкових ракетних комплексів «Джавелін». Також він намагався відстежувати надходження в Україну військової продукції і товарів подвійного призначення через морські порти Одеси, Маріуполя, Чорноморська, Ізмаїла та Скадовська.

Співробітники СБУ задокументували факти розвідувально-підривної діяльності ворожого агента та встановили його російських кураторів. На завершальному етапі спецоперації поплічник ворога був затриманий.

За даними слідства, зловмисником виявився місцевий житель, який у 1990 році закінчив Костромське вище командне училище за спеціальністю «хімік-розвідник». До середини 90-х він проходив службу у штабі Одеського військового округу та звільнився у званні капітан. Після цього чоловік зайнявся бізнесом і відкрив у середмісті Одеси магазин з продажу спортивного спорядження. Займаючись контрабандою з росії відповідної продукції, він потрапив у поле зору російської спецслужби.

Читайте також: Закупівлі для ЗСУ: у справі на 1,7 мільярда отримав підозру радник ексзаступника міністра оборони

Під час чергового перебування на території рф ексвійськового завербував кадровий співробітник управління фсб по Курській області. Саме він до повномасштабного вторгнення відпрацьовував своєму агенту завдання зі збору розвідінформації на користь росії.

Для комунікації зловмисники використовували закриті канали електронного зв’язку. Також агент передавав розвідувальні «звіти» під час особистих зустрічей у росії. За виконання ворожих завдань фігурант сподівався отримати допомогу від загарбників щодо відчуження на його користь об’єкта нерухомості вартістю 200 тисяч доларів у тимчасово окупованому Криму.

На підставі зібраних доказів слідчі оголосили затриманому підозру за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України. Вирішується питання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Читайте також: СБУ викрила корупційні схеми на Чернівецькій та Одеській митницях

Триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до цього злочину.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці січня Служба безпеки України затримала колаборантів з Луганської області, які намагалися влаштуватися до українських державних установ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-