Наказував стріляти по цивільних: у Харкові судитимуть командира російської БТГ

Наказував стріляти по цивільних: у Харкові судитимуть командира російської БТГ

Укрінформ
У Харкові перед судом постане командир російської батальйонно-тактичної групи, який наказував відкривати вогонь по мирних жителях.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

До суду скерований обвинувальний акт за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України).

Спеціальним досудовим розслідуванням установлено, що заступник командира з військово-політичної роботи 25-ї окремої мотострілецької бригади 6-ї загальновійськової армії збройних сил рф перед 24 лютим був призначений командиром однієї з батальйонно-тактичних груп, дислокованих у Бєлгородській області.

За даними слідства, у перший день повномасштабної війни обвинувачений спільно з іншими військовими рф прибув до кільцевої дороги Харкова. Цивільним, які їхали цим шляхом, загарбники наказали розвертатися. Люди почали висловлювати невдоволення та просили надати їм можливість проїхати до безпечної місцевості, проте обвинувачений наказав обстрілювати їхні машини.

Читайте також: Заступника командувача чф рф і командира бригади судитимуть за підрив Північнокримського каналу

«Декілька російських військових відмовились виконувати злочинний наказ, попросили людей залишити автівки та вийти. Мати з донькою зупинились, військовослужбовці зс рф допомогли їм сховатись, проте їх побачили інші російські військові, які були готові виконувати злочинну вказівку свого командира. Вони почали стріляти по своїх та жінках. Внаслідок цього один військовий рф та мати загинули, а доньці вдалося врятувати своє життя. Вона побігла до своєї машини та побачила російського солдата, який допомагав їй. Він з пораненням повз по землі. Дівчина посадила його в автівку, рятуючи власне та його життя», - ідеться в повідомленні.

Також зазначається, що інші цивільні - чоловік із жінкою, які стояли в заторі, - вирішили розвернутися та поїхати, проте загарбники відкрили по них вогонь. Чоловік дістав вогнепальне поранення, але йому вдалося утекти.

Читайте також: В Україні судитимуть чеченських командирів, які організували вторгнення на Київщину

Також установлено, що обвинувачений у 2008 році брав участь у війні росії проти Грузії та «підтримував безпеку» на незаконному референдумі в тимчасово окупованому Криму.

Як повідомляв Укрінформ, у Харківській області перед судом постали четверо російських військових, які катували місцевих учасників Антитерористичної операції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-