Співпраця з європейськими муніципалітетами є ключовою у відбудові України - форум U-LEAD

Співпраця з європейськими муніципалітетами є ключовою у відбудові України - форум U-LEAD

Укрінформ
Співпраця українських громад із муніципалітетами країн Європейського Союзу буде ключовою у процесі відбудови України.

Про це йшлося під час онлайн-форуму “Мости довіри між європейськими та українськими громадами задля відбудови та відновлення України”, організованого Програмою "U-LEAD з Європою", передає Укрінформ.

«Форум має на меті висвітлити важливість міжнародного співробітництва між муніципалітетами України та ЄС. Ми переконані, що це ключовий інструмент, що допоможе при відбудові країни», - сказав генеральний секретар Ради європейських муніципалітетів і регіонів Фабріціо Россі.

Як поінформував Коростенський міський голова Володимир Москаленко, його громада уклала меморандум про співпрацю з литовським муніципалітетом Укмерге у квітні 2022 року, і сторони вже налагодили якісну комунікацію.

«Благодійна допомога від Укмерге була надана для організації харчування і забезпечення одягом внутрішньо переміщених осіб, закупівля литовськими партнерами бронежилетів для територіальної оборони громади, придбання автобуса для Коростенського військкомату, тобто для військових», - сказав він.

За словами Москаленка, Коростенська громада Житомирської області планує залучити інвестиції і створити екологічний індустріальний парк, побудувати реабілітаційний центр для військових на базі лікарні, інтегрувати ВПО у життя громади шляхом працевлаштування і створення умов для започаткування власної справи.

Своєю чергою міський голова Фастова (Київська область) Михайло Нетяжук розповів, що громада системно працює з європейськими партнерами в напрямку посилення і пришвидшення євроінтеграції України та щодо розвитку місцевого самоврядування європейським шляхом. Зокрема, йдеться про співпрацю з польськими муніципалітетами Томашів-Любельський та повіт Валч.

«Коли Київщина з лютого, як і вся Україна, була атакована ворогом, лінія фронту була менш ніж за 30 км від нашого міста, і місто було вимушене здійснювати заходи оборони та приймати ВПО, надавати соціальну та медичну допомогу. Ризики війни великі, і ми напружено готуємося до зими», - зазначив Нетяжук.

Він додав, що Фастів налагоджує співпрацю з литовським муніципалітетом Друскінінкай. Ідеться про взаємодію у сфері допомоги постраждалим від війни цивільним громадянам та військовим у реабілітації та лікуванні.

Голова Долинської територіальної громади Івано-Франківської області Іван Дирів поінформував, що разом із міжнародними партнерами у громаді розглядають проєкти щодо автоматизації комунальних підприємств, аби в критичних режимах роботи була змога забезпечувати нормальне функціонування.

«Також хочемо автоматизовувати лікарні. Наразі купили два генератори... Ми розуміємо, що рік буде важкий. Наш бюджет, бюджет України буде іншим, аніж у попередні роки. Але про розвиток ми не забуваємо, що можливо зробити, ми робимо. Найкраще, що придумало людство – це колективна співпраця”, - зауважив Дирів.

Читайте також: Французькі муніципалітети налагоджують співпрацю з українськими громадами - форум U-LEAD

Керівники українських громад подякували Програмі «U-LEAD з Європою» за реалізацію ініціативи «Мости довіри», в межах якої вони налагоджують співпрацю з європейськими муніципалітетами.

Як повідомлялося, проєкт «Розширення можливостей муніципалітетів в Україні та Європейському Союзі через розбудову партнерств» впроваджується Радою європейських муніципалітетів і регіонів (РЄМР), PLATFORMA, в межах ініціативи «U-LEAD з Європою» «Мости довіри».

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-