Французькі муніципалітети налагоджують співпрацю з українськими громадами - форум U-LEAD

Французькі муніципалітети налагоджують співпрацю з українськими громадами - форум U-LEAD

Укрінформ
Муніципалітети Франції налагоджують співпрацю з українськими громадами та надають гуманітарну допомогу.

Про це йшлося під час онлайн-форуму місцевої солідарності Франція-Україна, співорганізатором якого є Програма “U-LEAD з Європою”.

Так, генеральний секретар Асоціації міст України Олександр Слобожан зазначив, що українські громади перебувають у складному становищі через систематичне знищення російськими ракетними ударами енергетичної інфраструктури, також є велика потреба у відновленні житла та громадських будівель, тому дуже важлива допомога та солідарність між українськими та європейськими громадами, зокрема муніципалітетами Франції.

"В перші місяці війни першочергова допомога українським громадам від французьких муніципалітетів була дуже важливою і зараз вона продовжується, зокрема у вигляді генераторів та іншого необхідного обладнання, тому це є яскравим проявом практичної співпраці", - сказав він.

Читайте також: U-LEAD навчає громади особливостям просторового планування

Слобожан додав, що українські та французькі муніципалітети також налагоджують співпрацю у напрямках відбудови інфраструктури, поводження з відходами, релокації бізнесу, залучення інвестицій, політики щодо внутрішньо переміщених осіб.

Заступник мера французького міста Рейн Дмитрій Уден розповів про налагодження партнерства з містом Чернігів, яке було звільнене від тимчасової окупації у квітні.

"Ми починаємо працювати над спільним відновленням Чернігова, вже відбулося багато зустрічей в онлайн-форматі між мерами міста Реймс та Чернігів і ми організуємо нашу співпрацю на чотирьох рівнях, будемо її запроваджувати протягом 2023 року. Перший напрямок - співпраця у галузі молоді та спорту, ми плануємо запросити молодь до Франції та долучити її до наших програм щодо молодіжної політики", - сказав він.

Уден додав, що також співпраця відбуватиметься у напрямках культури та мистецтва, документування усіх зруйнованих пам'яток історії, управління відходами та водовідведення.

"Зараз ми перебуваємо на етапі створення рамкової угоди про наміри співпраці між містами і сподіваємося, що зможемо її підписати дистанційно до кінця 2022 року", - додав він.

Міський голова Долинської громади Івано-Франківської області Іван Дирів зауважив, що у громаді приділяють велику увагу транскордонному співробітництву, зокрема реалізували спільний проєкт з румунськими колегами з муніципалітету Бая-Спріє, а саме - модернізували та відремонтували Центр первинної медичної допомоги, закупили необхідне обладнання. Бюджет проєкту склав близько 200 тисяч євро.

Крім того, Дирів розповів, що Долина має французьке місто-побратим Монтіньї-ле-Бретонне. "Ми підписали угоду про співпрацю у квітні цього року. Співпрацюємо у галузі освіти, культури, молодіжної політики, плануємо спільні заходи, хочемо співпрацювати в напрямку розвитку місцевого самоврядування, підтримки бізнесу, також співпрацюємо у напрямку благодійної допомоги, особливо тепер, у час війни", - сказав він.

Заступниця голови Чугуївської міської ради Харківщини Людмила Макаренко розповіла, що у громаді наразі розміщені 6 тисяч 100 переселенців і від початку війни Чугуїв знаходився за 6 км до лінії зіткнення, але громада окупованою не була. Внаслідок війни було пошкоджено майже одна третя комунальних та інфраструктурних об'єктів, зокрема чотири котельні, 65 багатоквартирних будинків, 44 приватних будинки мають значні пошкодження, майже повністю знищено чотири школи, зруйновано один будинок культури, один спортивно-оздоровчий комплекс, зруйновано три мости, також була майже зруйнована лікарня.

Читайте також: U-LEAD допомагає громадам перетворювати занедбане майно у житловий фонд

"Завдяки нашим партнерам, підтримці нашого виконавчого комітету, державної адміністрації, ми запустили котельні, на сьогодні майже всі працюють, з міського бюджету закупили електрогенератори, буржуйки на всякий випадок, розуміючи, що зима буде складною. Намагаємось відновити все, що було зруйновано", - сказала вона.

Макаренко додала, що завдяки U-LEAD Чугуїв має можливість зробити два пересувних мобільних пункти для обігріву мешканців на випадок відключення опалення чи електроенергії.

Форум організовано Асоціацією мерів Франції (АМФ), Радою європейських муніципалітетів та регіонів (РЄМР), "ПЛАТФОРМОЮ" та Програмою “U-LEAD з Європою”. Франція є однією з перших європейських країн, які підтримали Україну у цей важкий час. Французькі муніципалітети також приймають людей, які рятуються від війни. Співпраця між місцевими і регіональними органами влади, волонтерами, громадськими організаціями та бізнесом – це важливий фактор, який обумовив дії Франції на підтримку України.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-