Ексдепутата затримали за спробу підкупу мера Дніпра за €22 мільйони

Ексдепутата затримали за спробу підкупу мера Дніпра за €22 мільйони

Укрінформ
Колишнього народного депутата викрили на спробі підкупу мера Дніпра за 22 млн євро.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Національне антикорупційне бюро України.

"18 жовтня 2022 року НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили колишнього нардепа на спробі підкупу за 22 млн євро міського голови Дніпра. Це одна з рекордних сум пропонованої неправомірної вигоди, зафіксованої правоохоронцями в Україні", - ідеться у повідомленні.

За даними слідства, у жовтні поточного року колишній народний депутат України (у минулому — топпосадовець державної компанії "УкрБуд") запропонував міському голові міста Дніпро неправомірну вигоду за укладення з підконтрольними йому компаніями контракту з будівництва метрополітену в Дніпрі поза конкурсом.

Кошти обіцяв надавати частинами впродовж дії проєкту – до 2027 року. "Лояльність" мера екснардеп оцінив у 10% від вартості проєкту (220 млн євро), що становить, відповідно, 22 млн євро. Фінансування за проєктом здійснюється коштом кредиту Європейського банку реконструкції і розвитку.

Особу затримали в порядку ст. 208 (затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального кодексу України, вирішується питання про повідомлення про підозру. Попередня правова кваліфікація правопорушення – ч. 4 ст. 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального кодексу України.

Розслідування цих фактів НАБУ розпочало за заявою міського голови Дніпра.

Читайте також: Спроба підкупу поліцейських: НАБУ завершило розслідування справи Трухіна

Екснардеп є також є обвинуваченим в іншій справі, розслідуваній НАБУ і САП, за фактом заволодіння 81 млн грн коштів Нацгвардії. Справа наразі слухається у суді, зазначили в Бюро.

Як повідомляв Укрінформ, у травні 2020 року Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили розслідування у справі про заволодіння майном Нацгвардії на понад 80 млн грн.

Фігурантом справи щодо квартир для Нацгвардії також є експрезидент "Укрбуду" і колишній народний депутат Максим Микитась.

У липні 2021 Національне антикорупційне бюро України і Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерували до Вищого антикорупційного суду обвинувальний акт стосовно п’ятьох осіб, які організували закупівлю непридатних для проживання квартир для військовослужбовців Національної гвардії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-