У звільненому Чугуївському районі знайшли шість тіл убитих російськими загарбниками

У звільненому Чугуївському районі знайшли шість тіл убитих російськими загарбниками

Укрінформ
З 9 по 11 вересня правоохоронці виявили вже шість тіл вбитих російськими військовими у населених пунктах Гракове та Залізничне Чугуївського району Харківщини.

Про це заявив керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков, інформує пресслужба Офісу генпрокурора у Телеграмі, передає Укрінформ.

За словами Фільчакова, цих людей вбили військовослужбовці рф, після чого тіла були поховані місцевими жителями

"Виявлено сліди катувань. Крім того, працівники Ізюмської окружної прокуратури разом зі слідчими органів поліції виявили факт захоронення місцевих жителів, убитих військовослужбовцями російської федерації, в місті Балаклія", - сказав Фільчаков.

Читайте також: Поліція встановила понад 5000 військових рф, які вчиняли воєнні злочини на Київщині

Керівник Харківської облпрокуратури також зазначив, що важливо завершити основну частину зі збору доказів до настання холодів.

У свою чергу генпрокурор Андрій Костін повідомив, що за інформацією ОГП, до початку контрнаступу ЗСУ, тобто до 9 вересня, 34% території Харківщини було захоплено військовими рф, і більш як пів року територія цього регіону була під окупацією.

Костін уточнив, що наразі, коли українські військові з початку вересня звільнили 6 000 квадратних кілометрів української землі на сході та півдні, «на тлі радості від самого факту, перед нами постає жахлива картина того, що робили окупанти, зокрема, на Харківщині».

Читайте також: У визволеному селі на Харківщині виявили тіла чотирьох закатованих мирних жителів

«Фактично зараз такі міста, як Балаклія, Ізюм стають в один ряд із Бучею, Бородянкою, Ірпенем - тими містами, де вже були зафіксовані і нами розслідуються численні воєнні злочини та злочини проти основ нацбезпеки. Тож для підвищення ефективності розслідування, за моєю ініціативою, були створені мобільні слідчо-прокурорські групи», - сказав генпрокурор.

Посадовець зазначив, що поєднання фахівців різного напряму, їхні скоординовані дії дозволять якісніше розслідувати воєнні та інші міжнародні злочини.

При цьому у відомстві уточнили, що в Харківській області працюватимуть 23 такі мобільні слідчо-прокурорські групи. До їхнього складу увійдуть працівники прокуратури, СБУ, Нацполіції, вибухотехніки та інші експерти.

У ОГП заявили, що вони проводитимуть огляди зруйнованих об`єктів цивільної інфраструктури та займатимуться фактами вбивств місцевих жителів.

Читайте також: Воєнні злочини на звільнених територіях: поліція перевірила вже 123 тисячі людей

«Окрім цього, були утворені п'ять так званих тематичних груп. Їхнє завдання - займатися виключно фактами катувань місцевих жителів, а також - пошуком розташування штабів чи командних пунктів російських військових на звільнених територіях», - уточнюється у повідомленні.

Також, як уточнив начальник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, ОГП, Юрій Бєлоусов, мобільні групи врахують попередній досвід роботи, яка проводилася навесні на Київщині та Чернігівщині. За його словами, це дасть змогу уникнути «дублювання», яке мало місце навесні.

«Наприклад, по одному і тому ж факту одночасно здійснювалися кілька розслідувань різними правоохоронними структурами. Траплялись випадки не дуже ефективної координації між слідчими і прокурорами, коли вони не обмінювалися інформацією, що шкодило розслідуванню. Тепер ми обрали іншу тактику», - сказав він.

Бєлоусов розповів, про що йдеться.

«Є певна територіальна громада. Реєструється кримінальне провадження, і група працює по всій цій громаді, збираючи всі наявні докази воєнних злочинів, які відбулися на цій території. Ніхто інший туди не заходить. Вони самі повністю несуть відповідальність за свої дії», - уточнив прокурор.

При цьому у відомстві поінформували, що на прикладі Харківщини ОГП прагне відпрацювати універсальний алгоритм, який можна буде використовувати після звільнення від рф Херсонської, Запорізької, Луганської, Донецької областей.

Читайте також: Нацполіція відкрила 31 тисячу справ за фактами злочинів військ рф

Підсумовуючи, Костін уточнив, що правоохоронцям важливо не втратити жоден доказ, бо для відновлення справедливості та притягнення винних у національних та міжнародних судах кожна справа є важливою.

Як повідомлялося, за даними заступника міністра оборони України Ганни Маляр, починаючи з 6 по 13 вересня, на Харківщині в ході наступу було звільнено 3 800 квадратних кілометрів території, понад 300 населених пунктів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-