U-LEAD допомагає громадам готуватися до нового навчального року

U-LEAD допомагає громадам готуватися до нового навчального року

Укрінформ
Для представників громад із Дніпропетровської, Запорізької та Одеської областей провели інформаційну сесію «Організація освітнього процесу в умовах воєнного стану».

Як передає Укрінформ, захід організувала команда Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Дніпропетровській області.

Зазначається, що в ході підготовки до нового навчального року місцеві ради ухвалюють рішення щодо форми навчання: є громади, де діти навчатимуться онлайн, є громади, школи яких відкриють двері для офлайн-навчання, а є громади, які застосують змішану форму навчання.

Керівниця Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Дніпропетровській області Олена Тертишна розповіла, що учасники інформаційної сесії разом з експертами U-LEAD проаналізували кожен формат і отримали відповіді на свої запитання.

Читайте також: U-LEAD інформує громади про оплату праці в органах самоврядування під час війни

Зокрема, під час інформаційної сесії обговорили ситуацію у зв’язку з початком нового навчального року та можливі варіанти її розвитку у зв’язку зі збройною агресією російської федерації.

За словами учасників, під час підготовки до нового навчального року та аналізу можливостей громади стає зрозумілим, що більшість укриттів не можуть гарантувати безпеку учнів та вчителів, а подекуди їх взагалі немає навіть на допустимій відстані 500 м.

Крім безпекових питань, додаються питання організацій підвезення учнів до опорних закладів: відсутність транспорту та зруйновані дороги. Але головне, що впливає на те, якою буде очна або дистанційна форма навчання, – це думка батьків. На тому, що позиція батьків в даному питання є на першому місці, наголошував і експерт «U-LEAD з Європою» з освіти Сергій Дятленко.

Основні вимоги до організації навчального процесу прописані в листі МОН № 1/7333-22 від 30 червня 2022. В цьому документі, зокрема, йдеться про обстеження укриттів, визначення форми навчального процесу (дистанційна, змішана чи очна), а також наголошується на забезпеченні безпеки всіх учасників навчального процесу.

Читайте також: В Україні презентували чатбот для старост громад, створений за підтримки U-LEAD

«Форма навчання затверджується педагогічною радою закладу загальної середньої освіти. Впродовж навчального року формат освітнього процесу може змінюватися в залежності від безпекової ситуації, - підкреслив Дятленко.

Також він надав роз’яснення щодо змішаної форми освітнього процесу. За його словами, конфігурацію змішаної форми навчання визначає школа в залежності від своїх умов. Наприклад, деякі окремі предмети можуть бути винесені на дистанційне вивчення або частина уроків з усіх предметів проходитиме онлайн, або деякі уроки можуть бути скорочені тощо.

Також фахівці громад отримали настанови та рекомендації експертів U-LEAD щодо заходів, яких необхідно вжити, щоб забезпечити найвищий можливий рівень безпеки при найкращій можливій якості організації освітнього процесу. Серед іншого Дятленко рекомендував освітянам переходити на електронний документообіг та користуватися електронними класними журналами.

Також учасникам нагадали про особливості формування спроможної освітньої мережі та трудових відносин в закладах освіти в умовах воєнного стану.

Читайте також: Віталій Швець, керівник регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» у Вінницькій області

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-