U-LEAD надає допомогу громадам Львівщини щодо релокації бізнесу

U-LEAD надає допомогу громадам Львівщини щодо релокації бізнесу

Укрінформ
Програма «U-LEAD з Європою» провела для фахівців громад Львівщини інформаційну сесію щодо релокації бізнесу з регіонів, де ведуться бойові дії.

Захід організувала команда Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Львівській області спільно із департаментом економічної політики Львівської обласної військової адміністрації, передає Укрінформ.

«Релокація бізнесу - складний процес, який вимагає від органів місцевого самоврядування та бізнесу гнучкості. Ми зараз усі переживаємо серйозну кризу, але водночас це потенційна можливість для розвитку. Ми знаємо, що громади мають чимало вільних ділянок та нерухомого майна, які зараз можна використати та перетворити на ефективний ресурс для залучення релокованого бізнесу», – наголосила керівник Регіонального офісу U-LEAD у Львівській області Галина Хрущак.

Як зазначив директор департаменту економічної політики ОВА Степан Куйбіда, на Львівщині налагодили механізм, завдяки якому можна максимально швидко опрацьовувати заявки від бізнесу.

Читайте також: U-LEAD дає рекомендації громадам щодо утилізації будівельних відходів унаслідок руйнувань

«У нас була база даних, в якій зазначалася інформація про ресурси територіальних громад. Нами було створено Tелеграм-канал, на якому ми розміщували отримані запити від бізнесу. В такий спосіб ми швидко отримували необхідну інформацію від громад, які готові в себе прийняти такий бізнес», – поінформував Куйбіда.

Він зауважив, що близько 30% релокованого бізнесу перевозили майно самостійно, що було дороговартісно, а частина скористалася послугами з перевезення майна, які забезпечувалися державою через Укрзалізницю та Укрпошту.

За словами посадовця, у Львівську область переїхали 132 підприємства, з яких 100 вже працюють. Найбільше релоковано у Львівський район. Ключовими факторами у цьому відіграли активність територіальних громад, які довели свої переваги. Для підтримки бізнесу в обласному бюджеті передбачено 50 млн грн. Релокований бізнес при перереєстрації у Львівській області отримає 100 тисяч гривень, а при створенні нових робочих місць - додатково ще 100 тис. грн.

«Органи місцевого самоврядування можуть та мають виконувати роль своєрідної «інвестиційної няні» для бізнесу, тоді це буде їхньою перевагою щодо інших. Необхідно, щоб у громадах володіли інформацією про трудові ресурси та могли надати для бізнесу додаткові преференції у вигляді житла», – наголосив посадовець.

Радниця з питань децентралізації та місцевого самоврядування U-LEAD Юлія Поліщук поінформувала учасників інформаційної сесії про допомогу для бізнесу, яку можуть надати органи місцевого самоврядування. Передусім це стосується надання пільгових умов в оренді комунального майна та створення комфортних умов для роботи бізнесу, яке може включати позачерговий розгляд заяв у ЦНАП, укладення договорів із сімейними лікарями, влаштування дітей у садочки тощо.

Експерти «U-LEAD з Європою» ознайомили учасників з програмами підтримки бізнесу, які вже діють у різних областях, а також з алгоритмом релокації бізнесу, який включає земельні, орендні, податкові, трудові, документальні та інші аспекти.

Читайте також: Муніципалітети Польщі та України налагоджують співпрацю, попри війну - форум U-LEAD

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-