Муніципалітети Польщі та України налагоджують співпрацю, попри війну - форум U-LEAD

Муніципалітети Польщі та України налагоджують співпрацю, попри війну - форум U-LEAD

Укрінформ
Попри воєнні дії в Україні, спричинені вторгненням росії, польські та українські муніципалітети налагоджують співпрацю, зокрема Жешув та Чернігів.

Про це розповів директор департаменту міського бренду, економічного співробітництва та туризму міста Жешув Каміль Чиж під час форуму місцевої солідарності: Польща – Україна, організованого Програмою "U-LEAD з Європою", передає кореспондент Укрінформу.

"Наступного тижня ми підпишемо меморандум про співпрацю із нашим новим українським містом-побратимом, це буде Чернігів. Це місто дуже постраждало під час першого місяця після початку війни...Головна мета цього меморандуму - відбудувати місто", - сказав Чиж.

Він розповів, що Жешув приймав біженців з України від першого дня і понад тисячу волонтерів працювали щоденно на вокзалі протягом всього часу, також Жешув надає гуманітарну допомогу у різні регіони України.

Читайте також: Громади Черкащини отримали від U-LEAD генератори та ліхтарі

У свою чергу міський голова Ірпеня Київської області Олександр Маркушин наголосив на необхідності міжнародної підтримки для післявоєнної відбудови України. Він також зауважив, що у місті Ірпінь вже готують проєкти для такої відбудови.

"Ірпінь не зможе сам впоратися із проблемою відбудови, не зможе своїм бюджетом відбудувати. До війни наше місто було заможне і одне із багатих малих міст України, проєвропейське місто, дуже гарне, сьогодні дуже болісно спостерігати, коли 50% нашого міста в руїнах", - сказав він.

Президент Асоціації польських міст Зигмунт Франкевич зазначив, що польське суспільство об'єднується, щоб допомагати Україні, а співпраця між органами місцевого самоврядування двох країн буде лише покращуватися, зокрема в контексті відбудови України.

Заступник міністра розвитку громад та територій України В'ячеслав Негода наголосив, що Польща є лідером у підтримці України у боротьбі проти російської федерації та висловив вдячність Польщі за таку принципову позицію. Також він зауважив, що співпраця між польськими гмінами та українськими громадами має активізувати економічну діяльність, щоб дати можливість створювати нові робочі місця.

Читайте також: У громаді Одещини для переселенців проводять арттерапію

"Польські гміни та польський народ повною мірою підтримують Україну та громадян нашої держави у боротьбі за свободу, усвідомлюючи , що це боротьба за нашу спільну свободу, спільні цінності вільної та об'єднаної Європи. Перемога України у цій війні буде спільною перемогою всіх тих, хто стоїть на сторожі миру, демократії, людських цінностей", - сказав він.

Українські громади, які стали ефективнішими завдяки реформі децентралізації, демонструють стійкість навіть в умовах війни, і європейські країни допоможуть відбудувати Україну, наголосив спеціаліст з питань політики Представництва ЄС в Україні Томаш Острапольський.

"Під час реконструкції та відновлення України громади будуть не чимось "декоративним", а будуть інтегровані та брати активну участь як стовпи та каталізатори відновлення і розвитку України", - сказав Острапольський.

Директор Програми «U-LEAD з Європою» від GIZ Бастіан Файгель підкреслив, що U-LEAD надає найнеобхідніші інструменти громадам, які постраждали від російської агресії та допомагатиме у подальшій повоєнній відбудові країни.

"Ми також продовжуємо будувати мости довіри та налагоджувати співпрацю між громадами України та муніципалітетами країн Європейського Союзу... Партнерство органів місцевого самоврядування України та Польщі є чудовим прикладом довіри та дружби, солідарності двох країн", - сказав він.

Читайте також: Тростянецька громада за підтримки U-LEAD відновлюється після окупації

Як повідомлялося, окупація Ірпеня тривала від початку березня 2022 року і на початку квітня Ірпінь, Буча, Гостомель та вся Київська область були визволені від російських загарбників. У квітні-травні 250 громад України отримали невідкладну допомогу від U-LEAD, яка стала в пригоді під час подолання наслідків воєнних дій на територіях громад. Зокрема, громадам передали генератори, освітлювачі, ланцюгові пили, відрізні машини, необхідні для первинних ремонтних робіт, пов'язаних із наслідками воєнних дій. Також для облаштування прихистків для переселенців Програма надає намети, похідні ліжка, каремати, спальні мішки, ковдри, баки для питної води на 1000 літрів, потужні генератори, базові та гігієнічні набори. Крім того, експерти Програми консультують і надають роз'яснення щодо актуальних питань законодавства, продовжують проводити інформаційні сесії.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-