Денісова закликала генсека ООН вжити заходів для допомоги пораненим та медперсоналу у Маріуполі

Денісова закликала генсека ООН вжити заходів для допомоги пораненим та медперсоналу у Маріуполі

Укрінформ
Омбудсмен з прав людини звернулася до генсекретаря ООН Антоніу Гутерреша вжити заходів для захисту поранених та медичного персоналу у Маріуполі та надати їм допомогу.

Як передає Укрінформ, про це Денісова повідомила в Телеграмі.

Вона заявила, що рф порушує права поранених українських військових та мирних жителів - Маріупольський польовий госпіталь на межі виживання. Через тривалу облогу та постійні обстріли російської авіації й артилерії неможливо поповнити запаси ліків: знеболювальних, антибіотиків, препаратів для наркозу. Медикам доводиться оперувати людей з відірваними кінцівками, з осколковими та кульовими пораненнями під світлом налобного ліхтаря. Навіть, після успішної операції поранені мають великий ризик отримати ускладнення – сепсис, перитоніт, гангрену.

Читайте також: Гутерреш у москві наголосив на порушенні росією Статуту ООН

За словами Денісової, у таких умовах медики не можуть допомогти багатьом попри те, що вони працюють цілодобово, без відпочинку. Лікарів і медсестер не вистачає, серед них також є поранені й убиті.

“Пораненим необхідна термінова евакуація”, - заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини.

За її словами, рф порушує 12 статтю Конвенції про поліпшення долі поранених і хворих у діючих арміях від 12 серпня 1949 року.

Денісова звертається до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну врахувати ці факти.

Уповноважена ВР з прав людини нагадала, що генеральний секретар ООН Гутерреш після зустрічі з президентом росії путіним заявив, що ООН готова стати гарантом гуманітарних коридорів в Маріуполі.

“Я прошу Антоніо Гуттереша та Міжнародний комітет Червоного Хреста невідкладно вжити всі можливі заходи гуманітарного характеру для захисту поранених та медичного персоналу і надання їм допомоги, як це передбачено статтею 9 Конвенції про поліпшення долі поранених і хворих у діючих арміях”, - звернулася Денісова.

Читайте також: У кремлі спростували домовленість про участь ООН в евакуації цивільних із Маріуполя

Як повідомляв Укрінформ, 26 квітня речник Генсека ООН Стефан Дюжаррік після зустрічі путіна та генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша заявив, що російський очільник путін нібито погодився на залучення структур ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста до евакуації цивільного населення із заводу “Азовсталь” у Маріуполі.

Згодом прессекретар президента росії дмитро пєсков спростував інформацію ООН про домовленість із рф про спільну з Міжнародним комітетом Червоного Хреста участь в евакуації мирних жителів із маріупольської "Азовсталі".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-