Для евакуації цивільних з «Азовсталі» потрібен повний день припинення вогню

Для евакуації цивільних з «Азовсталі» потрібен повний день припинення вогню

Укрінформ
Для евакуації мирних жителів, які переховуються від обстрілів на металургійному комбінаті «Азовсталь» у Маріуполі, потрібен «один повний день припинення вогню».

Про це заявив Маріупольський міський голова Вадим Бойченко в коментарі CNN, передає Укрінформ.

«Позавчора ми планували відкрити шлях евакуації, до якого могли б приєднатися ці люди (які переховують на території "Азовсталі" – ред.). Однак російські війська продовжували бомбардувати і обстрілювати завод, і ми не змогли вивести людей звідти», – сказав Бойченко.

Він додав, що за оцінками, близько 20 тисяч мирних жителів були вбиті у Маріуполі.

Читайте також: путін наказав припинити штурм «Азовсталі» і встановити блокаду

Напередодні радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко заявив, що загарбники в районі об’їзної дороги облаштували декілька братських могил та насипом скидають туди тіла в пластикових пакетах.

Як зазначає CNN, огляд супутникових знімків Maxar Technologies з середини березня до середини квітня показав, що розширення місця поховання почалося 23-26 березня і тривало до квітня. Згідно з аналізом Maxar, на території північно-західної околиці селища Мангуш є понад 200 свіжих могил.

Фото: Maxar Technologies

Місцева влада припускає, що у братській могилі можуть бути захоронені від 3 до 9 тисяч мирних жителів, вбитих російськими військами.

Мангуш розташований за 20 км від Маріуполя.

Як повідомлялося, агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Загарбники бомблять беззбройних мешканців, блокують гуманітарну допомогу.

Читайте також: Захисники Маріуполя заявили, що «Азовсталь» знищена - під завалами багато людей

За даними Головного управління розвідки МОУ, у Маріуполі зафіксовано перебування 13 російських мобільних крематоріїв для зачищення вулиць від тіл загиблих мешканців. Усіх потенційних свідків звірств загарбники намагаються ідентифікувати через фільтраційні табори та знищити.

Із заблокованого російськими загарбниками Маріуполя загалом з 24 лютого евакуювалися на підконтрольну українській владі територію близько 150 тисяч мешканців, залишаються у місті ще близько 120 тисяч. Спроби евакуювати цивільних тривають.

Маріуполь продовжують боронити бійці полку «Азов», українська морська піхота, мотострільці.

Читайте також: Цивільні не можуть залишити «Азовсталь» через постійні обстріли - полк «Азов»

Раніше командир 36-ї окремої бригади морської піхоти майор Сергій Волина, яка захищає Маріуполь, звернувся до світових лідерів з проханням вивезти бійців та мирних жителів Маріуполя на територію третьої держави. Він повідомив, що серед бійців понад 500 поранених. Крім того, на заводі "Азовсталь" перебувають сотні цивільних.

При цьому заступник командира полку "Азов" капітан Святослав Паламар заявляв, що захисники Маріуполя вважають неприйнятною пропозицію росії роззброїтися і здатися в полон, вони готові під гарантії третьої сторони евакуюватися зі стрілецькою зброєю, забравши поранених і тіла загиблих.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-