У місцевих бюджетах Херсонщини немає грошей для виплат освітянам — депутат облради

У місцевих бюджетах Херсонщини немає грошей для виплат освітянам — депутат облради

Укрінформ
У місцевих бюджетах на тимчасово захопленій Херсонщині майже не залишилося коштів для виплат працівникам дошкільних, позашкільних закладів та допоміжного персоналу шкіл.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє депутат Херсонської облради Сергій Хлань.

“У місцевих бюджетах майже не залишилося або вже відсутні кошти для виплати мінімальної зарплатні працівникам дошкільних, позашкільних закладів та допоміжного персоналу шкіл”, - написав Хлань.

Він пропонує як варіанти виходу із ситуації: субвенцію територіальним громадам - або з державного, або з обласного бюджетів.

Можна передбачити у порядку використання залишків освітньої субвенції можливість спрямування коштів на виплату зарплати працівникам освіти (поки дозволили її використовувати лише на надання гуманітарної допомоги місцевому населенню), зазначив депутат облради.

За його словами, почали виникати ситуації, коли від вчителів вимагають продовжити навчальний процес за російськими навчальними програмами.

Щоб убезпечити педагогів від цих знущань, необхідно вже зараз завершити навчальний рік, згідно з рекомендаціями МОН, та відправити їх у відпустки, зазначив депутат облради.

Читайте також: Зеленська радить українцям шукати інформацію з питань освіти на чатботі МОН

“МОН має посунути ліміти освітньої субвенції в громадах тимчасово окупованих територій з травня-червня (де закладені кошти на відпускні) на квітень”, - написав Хлань.

Він підкреслив, що в окремих громадах через захоплення влади росіянами припинили функціонувати бухгалтерські служби органів управління освіти, що унеможливлює нарахування і виплату зарплатні.

Тому, як написав Хлань, МОН має створити гарячу лінію на базі одного з обласних управлінь (за аналогією з Пенсійним фондом або Державною службою зайнятості), куди б кожен працівник освітньої установи міг би звернутися і передати свої дані про неможливість отримувати зарплатню. Через відкриті реєстри ці дані можна підтвердити, згенерувати та напряму виплачувати мінімальну зарплатню працівникам освіти, які залишилися на тимчасово захопленій території, вважає Хлань.

Читайте також: Меру Херсона відповіли, як діяти в умовах окупації російськими загарбниками

Як повідомляв Укрінформ, на Херсонщині загарбники блокують «зелені коридори» для постачання продовольства та ліків, евакуацію, викрадають активістів, керівників громад, депутатів.

Фахівці Міністерства цифрової трансформації створили для Херсонської області захищений чат-бот, який допоможе встановити долю зниклих мешканців регіону.

Фото: Фейсбук Sergey Khlan

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-