Верховний комісар ООН у справах біженців відвідав Львівщину

Верховний комісар ООН у справах біженців відвідав Львівщину

Фото
Укрінформ
Верховний комісар Організації Об’єднаних Націй у справах біженців Філіппо Гранді поспілкувався з вимушеними переселенцями, яких поселили в одному із санаторіїв області.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА, передає Укрінформ.

«Наша організація має справу з біженцями по всьому світу. Від початку війни, яку спричинила росія, майже 4 мільйони біженців з України виїхали до сусідніх країн. Для мене було важливо відвідати Львівщину, щоб підтримати місцеву владу та всіх людей, які зараз допомагають внутрішньо переміщеним особам тут. Водночас хочу дізнатись, що ще наша організація може зробити для цих людей, які є потреби. Наші зусилля зараз зосереджені на сферах захисту, житла та грошової підтримки. Ми готові й надалі допомагати тим, хто тікає від війни», – зазначив Гранді.

Візит комісара ООН у справах біженців на Львівщину / Фото: Альона Ніколаєвич, Укрінформ

Комісар ООН відвідав один з пунктів розміщення внутрішньо переміщених осіб, який облаштували в одному з селищ області. З перших днів війни заклад надає прихисток переселенцям, які виїхали зі своїх домівок через війну. Станом на зараз у ньому перебувають 282 людини. Як розповів директор закладу, проживання та харчування для них безкоштовне. Окрім продовольства, волонтери повністю забезпечують одягом та медикаментами.

Цей пункт прийому ВПО є одним зі 73 приймальних центрів, яким до цього часу УВКБ ООН надало допомогу на заході та в центрі України, щоб розширити їхні можливості для тимчасового розміщення переселенців.

«Сьогодні ми відвідали заклад, який УВКБ ООН взяли під опіку. Вони забезпечують людей речами першої потреби – матрацами, ліжками, постільною білизною. Наступним кроком нашої спільної роботи стане ремонт приміщень для поселення внутрішньо переміщених осіб. Інвентаризація вже розпочалась. Не менш важливий елемент підтримки – це разова грошова допомога у розмірі близько 80 доларів для осіб, які зареєструвались, як ВПО», – наголосив очільник Львівської ОВА Максим Козицький.

Під час огляду закладу представники ООН мали змогу поспілкуватись з людьми. Як розповіла переселенка Надія, завдяки допомозі волонтерів їй разом з матір’ю та сином вдалось успішно евакуюватись з Харкова.

«Будинки у нашому районі в Харкові постраждали внаслідок ударної хвилі від авіаційного бомбардування. Я підтримую зв’язок з друзями та колегами, які залишились. Вони розповідають, що на околицях міста ведуться бойові дії. Наразі ми залишимось тут, за кордон не збираємось. Щиро дякуємо людям, які нам допомагають. Однак дуже сильно хочемо повернутись додому. Бажання лише одне – нехай закінчиться війна», – зізнається жінка.

Як повідомлялося, з 24 лютого понад 3,9 мільйона біженців з України виїхали до сусідніх країн. За оцінками фахівців, всередині країни 6,48 мільйона людей є переміщеними особами. Близько 13 мільйонів людей перебувають в постраждалих районах або не можуть виїхати через підвищені ризики безпеки, руйнування мостів і доріг, а також через брак ресурсів.

24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. З того часу війська рф неодноразово порушували закони і звичаї ведення війни: обстрілюють мирне населення, в тому числі із забороненої зброї, використовують цивільних як «живий щит» тощо. Україна направила позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-