Дев'ять областей виділили гроші на тероборону

Дев'ять областей виділили гроші на тероборону

Оновлено
Укрінформ
Кіровоградська, Чернігівська, Полтавська, Вінницька, Чернівецька, Миколаївська, Херсонська, Хмельницька та Одеська області виділили гроші на організацію місцевої територіальної оборони.

Про це передають кореспонденти Укрінформу.

Зокрема, Кіровоградська обласна рада на позачерговому засіданні сьогодні, 15 лютого, скерувала 2 млн грн на організацію тероборони.

"Депутати Кіровоградської обласної ради внесли зміни до бюджету на 2022 рік і скерували 2 мільйони гривень на організацію територіальної оборони місцевого значення на сесії сьогодні, 15 лютого", - йдеться у повідомленні пресслужби облради

Уточнюється, що 880 тис. грн обласна рада залучила із загального фонду та 1 млн 120 тис. – зі спеціального.

Як зазначив командир бригади територіальної оборони Кіровоградської області Сергій Колос, наразі бригада тероборони області укомплектована на 70%. 

Читайте також: Теробороні можуть дозволити воювати у районі бойових дій

«Станом на сьогодні бригади територіальної оборони у всіх прикордонних регіонах набрали 70% спроможності. Бригада нашої області укомплектована на такому ж рівні. Решту роботи буде проведено протягом місяця», - зауважив Колос.

* * *

Позачергова сесія Чернігівської облради прийняла рішення додатково виділити 10 млн грн на фінансування Програми впровадження пілотного проєкту з організації територіальної оборони області на 2021-2022 роки.

«10 мільйонів гривень додатково виділено на фінансування Програми впровадження пілотного проєкту з організації територіальної оборони Чернігівської області на 2021-2022 роки», - повідомив голова Чернігівської ОДА В’ячеслава Чаус у Фейсбуці

Читайте також: Черкаський батальйон тероборони просить у міськради авто та приміщення для зброї

"Чимало вже зроблено — підрозділи отримали приміщення у районах, першочергові ресурси, допомогу з ремонтами. Додаткові кошти допоможуть якнайшвидше привести до повної готовності пункт управління штабу зони та штабу бригади ТрО, місця дислокації підрозділів. Укомплектувати їх технікою, засобами зв’язку, меблями та іншим. Допомогти з організацією навчань особового складу", - зауважив голова ОДА. 

* * *

Полтавська облрада виділила 20 млн грн на фінансування підрозділів територіальної оборони.

«Відповідно до рішення обласної ради, зумовленого загрозою вторгнення військ Російської Федерації в Україну, в межах Комплексної програми щодо забезпечення законності, правопорядку, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян та оборонної роботи на 2021 – 2027 роки, з обласного бюджету виділено кошти в сумі 20 млн грн, які спрямовано для забезпечення потреб підрозділів територіальної оборони», - йдеться в повідомленні пресслужби Полтавської облради

* * *

Вінницька обласна рада виділила три мільйони гривень на матеріально-технічне забезпечення підрозділів територіальної оборони Вінниччини.

"Вінницька обласна рада спрямувала 3 млн грн на матеріально-технічне забезпечення тероборони області. Кошти спрямують на забезпечення заходів мобілізації, підготовки до територіальної оборони, матеріально-технічного забезпечення суб’єктів територіальної оборони", - йдеться у дописі голови Вінницької обласної ради Вячеслава Соколового у Фейсбуці

Читайте також: На Миколаївщині штат тероборони укомплектований на 70% – голова ОДА

Раніше місцева влада передала для територіальної оборони приміщення для облаштування кімнат зберігання зброї, боєприпасів, зв’язку, таємних документів тощо. Однак для якнайшвидшого приведення їх у відповідність та оперативного формування підрозділів територіальної оборони на Вінниччині, необхідне було додаткове фінансування.

Тому депутати дофінансували Комплексну оборонно-правоохоронну програму Вінницької області на 2021-2025 роки.

* * *

Із резервного фонду бюджету Чернівецької області виділяють 5 мільйонів гривень для потреб територіальної оборони Буковини.

«У нас є запит від територіальної оборони на предмети першої необхідності, в тому числі індивідуального захисту, які вкрай необхідні для того, щоб швидко можна було розгорнути підрозділи територіальної оборони. За програмою таке фінансування передбачене на рівні 20 мільйонів гривень. Але із резервного фонду обласного бюджету ми просимо виділити тільки 5 мільйонів. Бо також додаткові кошти виділяє Чернівецька міська рада і громади області», - сказав перед голосуванням доповідач із цього питання, перший заступник голови Чернівецької ОДА Богдан Ковалюк.

Читайте також: Дніпро виділяє 100 мільйонів на будівництво центру тероборони – Філатов

Він зазначив, що головним розпорядником коштів буде обласна адміністрація. І закуплені засоби захисту одразу передадуть підрозділам територіальної оборони Буковини.

Відтак депутати більшістю голосів підтримали зміни до Регіональної програми забезпечення проведення заходів територіальної оборони, підготовки населення до участі в русі національного спротиву та підтримки діяльності військових частин (установ) Чернівецького гарнізону в Чернівецькій області на період 2022-2024 років.

Були також внесені відповідні зміни до обласного бюджету, якими передбачили виділення 5 мільйонів гривень із резервного фонду для потреб тероборони.

* * *

Депутати Миколаївської обласної ради виділили 2 мільйони гривень для матеріально-технічного забезпечення пунктів постійної дислокації підрозділів територіальної оборони області.

За словами заступника голови Миколаївської ОДА Ігоря Кузьміна, ці кошти будуть спрямовані бригаді територіальної оборони для забезпечення функціонування в умовах сьогодення та підтримання матеріально-технічної бази пунктів постійної дислокації підрозділів тероборони області. Зокрема, це ремонт приміщень, придбання комп’ютерної техніки, облаштування кімнати для зберігання зброї тощо.

Читайте також: Масові вишколи резервістів та сил тероборони почнуться з березня - Залужний

Кузьмін також зауважив, що за останні 5 років (починаючи з 2017 року) на потреби тероборони області було спрямовано 1 мільйон 667 тисяч гривень, хоча відповідна програма передбачала на ці цілі 50 млн грн. В 2021 році кошти на ці цілі не виділялися зовсім.

Дане питання викликало жваву дискусію серед депутатів. Одні стверджували, що цих коштів недостатньо для нормального функціонування підрозділів тероборони в умовах можливої агресії з боку РФ. Інші, навпаки, пропонували витратити їх на інші цілі, адже, мовляв, цього замало для вирішення серйозних питань, пов’язаних із захистом області.

* * *

Херсонська облрада на позачерговій сесії підтримала рішення про виділення на розбудову тероборони регіону 2,2 млн грн.

Внесення змін до програми розбудови територіальної оборони області на 2020-2022 роки депутати, присутні на сесії, підтримали одноголосно.

Як зазначив голова облради Самойленко на брифінгу після сесії, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, був запит на 2,2 млн грн і саме таку суму виділили.

Своєю чергою командир 124 бригади територіальної оборони Дмитро Іщенко розповів, що ці кошти будуть витрачені на облаштування кімнат для зберігання зброї та режимно-секретних органів. Він повідомив, що проблем з виділенням приміщень для підрозділів тероборони в області немає.

Іщенко відзначив підтримку місцевих органів влади, обласної влади. За його словами, бригада укомплектована майже на 70%.

* * *

Хмельницька обласна рада на позачерговому сесійному засіданні виділила 2 млн 935 тис. грн на програму “Територіальна оборона” та 1 млн 905 тис. грн – на програму захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій.

“Сьогодні ми поетапно здійснюємо комплектування підрозділів територіальної оборони... Тому перерозподіл коштів обласного бюджету, зокрема виділення коштів на реалізацію програми “Територіальна оборона на 2022 – 2024 роки” у розмірі 2,935 млн грн та 1,905 млн грн – на програму захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природнього характеру у Хмельницькій області на 2019 – 2023 роки просто необхідний”, – цитує голову ОДА Сергія Гамалія пресслужба Хмельницької обласної держадміністрації

* * *

Депутатська більшість Одеської обласної ради ухвалила рішення про виділення з бюджету області шляхом перерозподілу коштів 10 млн грн та дві будівлі для формування й оснащення підрозділів територіальної оборони в регіоні.

Читайте також: Президент дав два тижні деяким областям і Києву на покращення організації тероборони

«На Одещині формуються підрозділи Сил територіальної оборони Збройних сил України. В особливий період резервісти діють як військовослужбовці, а в інший час працюють, як і раніше, на підприємствах та організаціях. Відповідно до вимог Закону України «Про основи національного спротиву», введеного в дію з 1 січня 2022 року, підрозділи тероборони отримують фінансування і використовують будівлі та інфраструктуру, які надають органи місцевого самоврядування. Це стосується й місцевих та обласних органів влади Одещини, де сформоване регіональне управління «Південь», дислоковані 122-а бригада та сім батальйонів», - зазначив на 11-й сесії обласної ради голова облдержадміністрації Сергій Гриневецький.

Учасники сесії обговорили і підтримали проєкт рішення про виділення 10 млн грн з бюджету області на організацію й оснащення підрозділів територіальної оборони, а також про надання будівлі колишнього обласного військкомату на вулиці Канатній, 35 та готелю "Жовтневий" на вул. Канатній, 33 під потреби тероборони.

* * *

Депутати Запорізької міськради затвердили Міську цільову програму сприяння розвитку підрозділів територіальної оборони та добровольчих формувань на 2022-2024 роки та виділили 3 млн грн.

“Ми повинні бути спокійними. Нам не потрібна паніка, не потрібно реагувати на інформаційну атаку. Ми повинні допомагати нашим військовим, аби ми були гарним тилом для них. Звертаюсь до депутатів, бо ви спілкуєтесь з виборцями, заспокойте їх”, - сказав секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв.

Депутатка міської ради від фракції “Слуга народу” Регіна Харченко пояснила, що наразі з міського бюджету на реалізацію програми виділяється 3 млн грн, з яких 2,5 млн - на ремонт приміщень для тероборони, створення навчально-матеріальної бази та придбання пального, друкованої продукції та канцелярії.

“Є ще державний бюджет, також сьогодні обласна рада прийматиме відповідну програму, яка передбачає виділення близько 30 млн грн. Наша програма буде коригуватись і за необхідності наповнюватись грошима”, - сказала народна обраниця.

Читайте також: Експолковник британської армії дав кілька порад бійцям тероборони в Україні

Деякі депутати заявили, що 3 млн - це дуже мала сума, але потім погодились, що на наступну сесію можна опрацювати пропозиції та внести правки, в тому числі й ті, що передбачають збільшення фінансування.

Читайте також: У Львові відкрили центр рекрутингу тероборони

Як повідомляв Укрінформ, 1 січня набув чинності Закон «Про основи національного спротиву», який визначає правові та організаційні засади національного спротиву, основи його підготовки та ведення, завдання і повноваження сил безпеки та сил оборони з питань національного спротиву.

* * *

В Ужгороді вдесятеро збільшили фінансування тероборони, відповідне рішення депутати міськради прийняли у вівторок на позачерговій сесії.

"До 2 мільйонів гривень на 2022 рік збільшено обсяг міської Програми організації та забезпечення підрозділів територіальної оборони на 2022-2024 роки. Таке рішення депутати підтримали сьогодні, 15 лютого, на позачерговій сесії Ужгородської міської ради", - йдеться в повідомленні Ужгородської міської ради у Фейсбуці

Як зазначили в коментарі Укрінформу в міськраді, досі сума на цю програму передбачала виділення коштів з міського бюджету у сумі 200 тисяч гривень на цей рік. Тобто суму видатків з бюджету міста на тероборону в Ужгороді збільшили в десять разів. Для виконання заходів цієї Програми за рахунок вільного залишку передбачили 1 млн грн.

Проєкт рішення підготували та внесли зміни у програму, розглянувши лист командира військової частини А-7369 від 14 лютого 2022 року, та на підставі доручення постійної комісії з питань соціально-економічного розвитку, бюджету, фінансів, оподаткування, інвестиційної та регуляторної політики.

* * *

На позачерговій сесії Чернівецької міської ради депутати внесли зміни до міського бюджету, якими передбачили виділення 5 мільйонів гривень на потреби територіальної оборони Буковини.

Як зазначив перший заступник командира начальника штабу військової частини А-7035, підполковник Олексій Карп, у Чернівцях, як і по всій Україні, створено батальйон територіальної оборони, і зараз він потребує фінансової підтримки для придбання необхідного обладнання, екіпірування тощо. Відтак закликав депутатів посприяти у виділенні грошей.

Так, відповідно до прийнятого рішення, за яке проголосували 27 депутатів, міськрада надала субвенцію обласному бюджету Чернівецької області зі спеціального фонду бюджету міської територіальної громади в сумі 5 мільйонів гривень на виконання Регіональної програми забезпечення проведення заходів територіальної оборони, підготовки населення до участі в русі національного спротиву та підтримки діяльності військових частин Чернівецького гарнізону на 2022-2024 роки.

* * *

Житомирська міська рада спрямує на потреби батальйону територіальної оборони 1 млн грн.

"1 млн грн з місцевого бюджету спрямують на потреби територіальної оборони. Кошти виділять комунальним підприємствам, які закуплять все необхідне для батальйону тероборони", - йдеться у повідомленні

Міський голова Сергій Сухомлин наголосив, що територіальна оборона передусім має захищати інфраструктурні об’єкти у своєму місті. Наразі опрацьовуються питання щодо завдань, які вона виконуватиме. Адже у разі надзвичайної ситуації можливі провокації та мародерство.

Читайте також: Зараз немає дефіциту коштів для розгортання Сил тероборони – Веніславський

«Тероборона формується, ми знаємо, де вона буде розміщуватися, де буде розташовуватися штаб. Бо це фактично військові, які мають озброєння. Але потрібно ще багато дрібних речей, як-от генератори, радіостанції, сигналізації та ін. За два-три дні все це буде закуплено і рішенням сесії передано батальйону. Якщо будуть ще потреби, їх вирішуватимемо: у нас є резервний фонд», - запевнив міський голова.

Фото: Харківська ОДА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-