У Раді пояснили, кого не торкнуться зміни в переліку населених пунктів ОРДЛО

У Раді пояснили, кого не торкнуться зміни в переліку населених пунктів ОРДЛО

Укрінформ
Зміни в переліку населених пунктів, які розташовані окремих районах Донецької та Луганської областей, не торкнуться пересічних мешканців тимчасово окупованих територій та населених пунктів поблизу лінії розмежування.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі телеканалу "Дом" розповів голова комітету Верховної Ради з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України Дмитро Лубінець.

"Простою мовою — абсолютно нічого не змінилося для людей, які проживають на тимчасово окупованих територіях. Фактично Кабмін привів у відповідність до чинного українського законодавства норми щодо укрупнення районів та формування об'єднаних територіальних громад. От і все. Юридично — це просто зміна назви та приведення до відповідності проголосованих парламентом законів. Жодних нових змін люди не відчують — ні на окупованих територіях, ні на територіях, які межують із лінією зіткнення", — уточнив він.

Читайте також: Військова контррозвідка СБУ торік викрила понад 30 агентів на зборі секретних даних

Мета змін — актуалізувати питання належності тимчасово окупованих територій до складу України, оскільки зміни в чинному законодавстві стосуються всіх областей.

"Гадаю, ми передусім демонструємо, що політично — це наша територія. Якщо Верховна Рада проголосувала щодо укрупнення районів на території всієї України, абсолютно логічно, що цей юридичний процес має бути впроваджений і на тимчасово окупованих територіях. Тому це політичний крок", — продовжив голова комітету.

На його думку, реакцію Кремля на такий крок України прогнозувати важко, проте Україна повинна дотримуватися передусім власного законодавства та інтересів своїх громадян.

Читайте також: Центр стратегічних комунікацій спростував фейк РФ про закритий кордон і українців призовного віку

"Гадаю, Росія не виступатиме проти. Хоча все, що робить Україна, — Росія, якщо хоче, розповідатиме, що це "утиски" громадян, які проживають на тимчасово окупованих територіях, робитимуть їм додаткові проблеми. Я хотів би звернутись до громадян України, які там проживають, і сказати: заспокойтесь, нічого не міняється. Ви як проживали, так і проживатимете. Не треба кудись бігти, міняти якісь папери. Все нормально, ми робимо свою справу", — підсумував Лубінець.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів у межах процесу децентралізації в Україні вніс зміни до переліку населених пунктів, які розташовані в окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО). Таким чином, ці території привели у відповідність до нового адміністративно-територіального устрою України: укрупнення районів поширюється і на ОРДЛО. Зокрема, замість таких міст, як Донецьк, Луганськ, Макіївка тепер вказано, що це населені пункти Донецького, Луганського, Кальміуського, Горлівського, Алчевського районів тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-