Як Україна відзначила День Соборності

Як Україна відзначила День Соборності

Фото, відео
Укрінформ
У суботу, 22 січня, Україна відзначила День Соборності. У столиці та інших містах створювали «живі ланцюги».

Про це повідомляють кореспонденти Укрінформу.

Зокрема, на мосту Патона у Києві до річниці проголошення Акта Злуки активісти традиційно утворили "живий ланцюг Соборності" як символ єдності людей на сході і заході України.

У Києві через Дніпро утворили «живий ланцюг Соборності» / Фото: Євген Котенко. Укрінформ

Учасники акції на правому та лівому берегах Дніпра сформували дві колони, які вирушили назустріч одна одній, несучи кожна по полотнищу - блакитного і жовтого кольорів.

Завершилась акція з’єднанням двох полотнищ у єдиний прапор.

***

У День Соборності у Києві утворили світовий ланцюг єднання від Софійського до Михайлівського собору під гаслом #СкажиУкраїніТак.

У Києві утворили ланцюг єднання під гаслом #СкажиУкраїніТак / Фото: Тарасов Володимир. Укрінформ

Це було частиною масштабної світової акції українців «СкажиУкраїніТак / SayYEStoUkraine», що стала продовженням попередньої кампанії «SayNOtoPutin».

Акцію організували Рух опору капітуляції, відомі громадські діячі, українські громади 60 країн. Вони закликали символічними ланцюгами єдності по всьому світу продемонструвати згуртованість і готовність українців до боротьби.

***

У Запоріжжі Президент України Володимир Зеленський до Дня Соборності відкрив першу частину найбільшого вантового мосту в Україні

«Сьогодні ми об’єднуємо нашу державу не лише словами. Сьогодні ми відкриваємо найвищий міст в Україні. Його почали ... десь у 2004 році. Діти, які були тоді народжені, - повнолітні, ціле покоління… Цей міст називали монументом корупції багато років. Нехай відтепер це буде монумент єдності», - зазначив Зеленський.

З нагоди Дня Соборності та відкриття мостопереходу дві тисячі людей утворили 9-кілометровий "живий" ланцюг. Президент після промови з нагоди відкриття мостопереходу також став у "живий" ланцюг.

***

У Бахмуті Донецької області до Дня Соборності у межах акції «Ми – це Україна» пройшла хода єднання. 

У Бахмуті до Дня Соборності пройшла Хода єднання / Фото: dn.gov.ua

В акції взяли участь командувач Об’єднаних сил генерал-лейтенант Олександр Павлюк, голова ОДА Павло Кириленко, Бахмутський міський голова Олексій Рева, керівництво силових структур і відомств, громадськість, мешканці міста.

***

На межі Тернопільської та Хмельницької областей відбулась акція єднання, кількасот людей прийшли до мосту на річці Жердь. Учасники заходу обмінялися короваями, виконали українські народні пісні.

День Соборності на Тернопільщині / Фото: Галас

Опісля відбулася реконструкція боїв, учасники якої відобразили події різних історичних епох.

***

На мосту через Дніпро у Херсоні утворили "ланцюг єдності".

У Херсоні на мосту через Дніпро утворили «ланцюг єдності» / Фото: Anton Balan

***

У Вінниці активісти у День Соборності символічно з'єднали схід і захід "живим ланцюгом" на мосту через Південний Буг.

Вінничани створили "живий ланцюг єднання" на Центральному мосту / Фото: Олександр Лапін. Укрінформ

Учасники акції прийшли з державними прапорами та іншою національною символікою на площу Тараса Шевченка, а звідти попрямували на центральний міст через річку Південний Буг. Вишикувавшись у шеренгу, вони взялися за руки і створили ланцюг єднання, який з'єднав східний і західний береги річки. Це стало символом злуки УНР та ЗУНР і загалом – єдності українців, незалежно від місця їх проживання.

***

У Хмельницькому у День Соборності розгорнули 100-метровий прапор України.

У День Соборності України в Хмельницькому розгорнули стометровий синьо-жовтий стяг / Фото: khm.gov.ua

«На вулиці Проскурівській розгорнули синьо-жовтий стяг завдовжки 100 метрів та зачитали Акт злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Пролунав на головній пішохідній вулиці міста і гімн України. Патріотичним флешмобом хмельничани ще раз наголосили на важливості об’єднання українських земель та створення соборної України», - йдеться у повідомленні міськради

* * *

У Тернопільському обласному державному архіві експонується записник козака Української Народної Республіки та раритетні архівні документи про Акт злуки. Про це  повідомив директор архіву Федір Полянський.

«Виставка «Україна: один народ – одна держава» приурочена до 103-ї річниці проголошення Акта злуки УНР та ЗУНР. Серед матеріалів привертають увагу оригінальні документи цього періоду. Зокрема, це заява жителя краю Олександра Хоменка про вступ до війська УНР у 1919 році, записна книжка козака УНР, списки колишніх українських офіцерів, які служили в українській армії, та учасників визвольних змагань», - розповів Полянський.

***

Ужгородськими вулицями пронесли 100-метровий прапор України / Фото: Сергій Гудак. Укрінформ

* * *

Віче з нагоди відзначення 103-ї річниці проголошення Акта злуки УНР і ЗУНР в Івано-Франківську / Фото: Юрій Рильчук. Укрінформ

* * *

У День Соборності України в Хмельницькому розгорнули стометровий синьо-жовтий стяг / Фото: khm.gov.ua

* * *

У Дніпрі поклали квіти до пам’ятника Шевченка / Фото: Микола М'якшиков. Укрінформ

***

Акція «Ланцюг єднання» в Харкові / Фото: В'ячеслав Мадієвський. Укрінформ

День Соборності щорічно відзначається 22 січня, у день проголошення в 1919 році Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

Свято офіційно встановлене у 1999 році, враховуючи велике політичне та історичне значення об’єднання УНР і ЗУНР для утворення єдиної (соборної) української держави.

Акт Злуки увінчав соборницькі прагнення українців обох частин України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини – щонайменше з середини XIX століття. Це була основоположна подія для українського державотворення.

24 серпня 1991 року позачергова сесія Верховної Ради УРСР ухвалила Акт проголошення незалежності України. Його підтримали українці на Всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року. Ця подія стала відправною точкою для відліку історії сучасної Української державності. Утім, історики цілком справедливо відзначають, що 24 серпня 1991 року насправді відбулося відновлення державної незалежності України.

Вперше у XX столітті українська незалежність була проголошена 22 січня 1918 року IV Універсалом Української Центральної Ради. Роком пізніше, 22 січня 1919 року, у Києві на Софійській площі було проголошено Акт Злуки (об’єднання) українських земель, стверджувалось об’єднання двох тодішніх держав УНР та ЗУНР, що постали на уламках Російської і Австро-Угорської імперій в єдину соборну Українську державу.

У тексті Акту Злуки утверджувалось: «Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західно-Українська Народна Республіка (Галичина, Буковина і Угорська Україна) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка».

Однак тоді об’єднання України відбулось суто символічно: вже через кілька тижнів після проголошення Акту злуки, більшовики захопили Київ, пізніше поляки окупували Східну Галичину, а Чехо-Словаччина – Закарпаття.

Перше святкування Соборності відбулося 22 січня 1939 року у Карпатській Україні (м. Хуст), на той час – автономній республіці Чехо-Словаччини. Цього дня під синьо-жовтими прапорами відбулась тридцятитисячна маніфестація місцевого населення, яке з’їхалось до столиці Карпатської України з усіх куточків краю згадати події 20-річної давнини.

Яскравим проявом єдності, волі українського народу до свободи, став «живий ланцюг», організований патріотичними силами 21 січня 1990 року з нагоди 71-ї річниці проголошення Акту Злуки. Мільйони тоді ще радянських українців узялись за руки від Києва до Львова, відзначаючи День Соборності.

Відтоді в Україні «живі ланцюги» створювались неодноразово, символізуючи єдність (соборність) українського народу, а День Соборності наразі відзначається на державному рівні вже щорічно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-