Житомирські депутати просять Раду і Кабмін провести перевірку радіоактивних земель

Житомирські депутати просять Раду і Кабмін провести перевірку радіоактивних земель

Укрінформ
Депутати Житомирської облради звернулись до Верховної Ради та уряду щодо необхідності проведення за кошти держбюджету комплексної перевірки радіоактивно забруднених земель на відповідність їх використання під сільськогосподарські угіддя.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми, депутати обласної ради, вкрай стурбовані ситуацією, що склалася навколо земель Житомирської області, які мають статус радіоактивно забруднених… Одним з найголовніших напрямків, що може призвести до значного економічного розвитку об’єднаних територіальних громад півночі Житомирщини, є проведення повторного радіологічного обстеження, інвентаризація виведених з користування сільськогосподарських угідь, зміна їх статусу, з урахуванням вимог радіаційної безпеки», - йдеться у зверненні.

Зазначається, що внаслідок аварії на ЧАЕС більшість населених пунктів півночі Житомирщини потрапили у зону безумовного (обов’язкового) відселення, а значна частина їхніх земель віднесені до 2-ї та 3-ї категорії радіаційного забруднення, де будь-яка сільськогосподарська діяльність заборонена чи обмежена.

Депутати наводять приклад Народицької громади, де наразі для сільгоспобробітку придатні лише 2 із 15 тис. га земель, що значно зменшує потенціал створення та діяльності фермерських господарств, виробництва сільгосппродукції.

Читайте також: Чорнобильська земля: годувальниця чи кладовище стронцію?

«Разом із тим, всупереч існуючим заборонам, на землях Народицької громади, які віднесені до 2-ї та 3-ї категорії радіаційного забруднення, недобросовісні фермери самочинно займаються незаконною діяльністю. Так, проводяться незаконні меліоративні заходи на заболочених землях, здійснюється розчищення заліснених сільськогосподарських угідь та їх подальший обробіток. Вироблена продукція від такої діяльності потрапляє на ринки України без відповідного радіаційного контролю», - вказано у зверненні.

Депутати апелюють до того, що, згідно з висновками Держекоінспекції, обробіток та вирощування сільськогосподарської продукції на таких землях необхідно повністю заборонити, провести комплексний аудит із залученням Кабінету Міністрів, Національної академії наук, ДАЗВ та інших органів державної влади. Разом із тим, є значна кількість земель, де рівень радіації відповідає допустимим нормам для їх сільськогосподарського обробітку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-