Одеська ОДА пояснила, чому в COVID-лікарнях обласного центру бракує кисню

Одеська ОДА пояснила, чому в COVID-лікарнях обласного центру бракує кисню

Укрінформ
У лікарнях Одеси виникла напружена ситуація з забезпеченням медичним киснем через зупинку двох заводів, які його виробляють, і невчасну доставку. Проте в ОДА вважають ситуацію контрольованою.

Таку позицію оприлюднила в середу на брифінгу директорка департаменту охорони здоров'я ОДА Наталія Одарій-Захар'єва, передає кореспондент Укрінформу.

«Нестача медичного кисню в лікарнях області, які спеціалізуються на лікуванні хворих на СOVID-19, виникла через зупинку двох заводів з його виробництва. Останнім часом компанії-постачальники «Кріоген-сервіс» та «Кріопром-ГАЗ» доставляють до Одеси кисень з перебоями. Черговий зрив поставок 26 жовтня спричинив передислокацію 43 пацієнтів з Центру соціально значущих хвороб на вулиці Міхновського до спеціалізованого відділення медзакладу на вулиці Ядова. Наразі ОДА вирішує проблеми поставки кисню, ситуація контрольована», - зазначила Одарій-Захар'єва.

Читайте також: У столиці вже заповнені 66% ліжок із киснем

За словами директорки обласного центру соціально значущих хвороб Світлани Єсипенко, пацієнтів довелось увечері 26 жовтня перевезти спецавтомобілями у відділення реанімації, де на випадок форс-мажору завчасно зарезервували 50 ліжок. Сюди заздалегідь завезли 14 тонн кисню, якого хворим вистачить на тиждень.

Станом на 27 жовтня в обласному центрі соціально значущих хвороб надають допомогу 217 пацієнтам, інфікованим коронавірусом. Спостерігається значний наплив пацієнтів, додала Єсипенко, частину яких буде розміщено на лікування після налагодження безперебійної поставки кисню до 50 встановлених додаткових ліжок.

Організатори брифінгу уточнили, що напружена ситуація з медичним киснем виникла через недоставки також у райлікарні області та неполадки на кисневих станціях Арцизької та Роздільнянської райлікарень. Туди довелось перерозподіляти частину медичного кисню з Одеси.

Читайте також: Енергоатом готовий постачати п'ять тисяч літрів медичного кисню щодоби

У мерії Одеси вважають, що розв’язанню проблеми нестачі кисню у місцевих медзакладах сприятиме запуск найближчими днями двох кисневих станцій в Одеській міській інфекційній лікарні, яка зараз працює із граничним навантаженням. За словами головлікаря Світлани Лаврюкової, у пацієнтів стаціонару – значне ураження легень, тому вони потребують високопоточної кисневої підтримки. Щодоби лікарня споживає 6 тонн кисню.

У міськраді уточнили, що на початку листопада кисневі станції запустять, після чого інфекційна лікарня застосовуватиме кисень, генерований безпосередньо на її території.

Третю кисневу станцію запустять найближчими днями в міськлікарні № 10, де зараз завершують пусконалагоджувальні роботи. І ця комунальна установа теж перейде на споживання власного медичного кисню, що суттєво зменшить залежність міста від поставок заводу «Лінда-газ» та Одеського припортового.

Читайте також: За день медзаклади споживають 344 тони рідкого кисню - Ляшко

За минулу добу на території Одещини, за даними ДУ «Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», лабораторно підтверджено методом ПЛР 1477 випадків інфікувань коронавірусом, в тому числі 67 дітей і 12 медпрацівників.

В Україні за минулу добу зафіксовано 22 574 нові випадки COVID-19, з початку пандемії – 2 825 733.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-