Черкаси з'єднають з Києвом та іншими обласними центрами за майже пів мільярда гривень

Черкаси з'єднають з Києвом та іншими обласними центрами за майже пів мільярда гривень

Укрінформ
До кінця 2022 року буде завершено проєкт електрифікації ділянки «Черкаси - ст. імені Тараса Шевченка» з кошторисом майже 0,5 млрд грн, що дасть змогу організувати регулярне залізничне сполучення між Черкасами і Києвом, а також іншими обласними центрами.

Про це повідомила прес-служба Черкаської обласної державної адміністрації з посиланням на голову Черкаської ОДА Олександра Скічка, передає Укрінформ.

Під час візиту до Черкаської області Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, повідомляється про старт проєкту електрифікації залізничної ділянки «Черкаси - станція імені Тараса Шевченка», який буде завершено до кінця 2022 року. Проєкт дасть можливість організувати регулярне залізничне пасажирське сполучення електропотягами між Черкасами і Києвом, а також - Черкасами та іншими обласними центрами України, серед яких - Одеса, Запоріжжя, Харків, Хмельницький, Тернопіль тощо.

"Для Черкас розпочинається нова ера транспортного сполучення зі столицею та іншими регіонами. Ще будучи головою підкомітету з питань залізничного транспорту Комітету Верховної Ради України, я займався вирішенням цього питання для рідного міста. Сьогодні, всім скептикам всупереч, маємо реальний результат. Ми дали величезний імпульс для розвитку регіону в довгостроковому періоді. І це завдяки програмі Президента України "Велике будівництво", - говорить голова Черкаської ОДА Олександр Скічко.

Він повідомив, що наразі Черкаси фактично є відрізаними від залізничних мереж України і основною причиною такого становища є відсутність електрифікації - електропотяги йдуть через ст. імені Шевченка.

"Тому забезпечення електрифікації ділянки між нашим обласним центром і ст. імені Шевченка фактично свідчитиме про появу Черкас на залізничній карті України. Ми впевнені, що електрифікація значно збільшить пасажиропотік на нашій частині Одеської залізниці та сприятиме нашим амбітним планам розвитку туризму в регіоні, адже майбутні туристичні маршрути розроблятимуться з урахуванням початку знайомства гостей Черкащини з регіоном саме з Черкаського залізничного вокзалу", - підкреслив Скічко.

2021 року передбачається фінансування електрифікації на суму майже 205 млн грн. Планується виконання проєктно-розробних робіт за проєктом «Реконструкція споруд залізниці з електрифікацією ділянки Черкаси - ст. імені Т.Шевченка» - 8,28 млн грн і реконструкція споруд залізниці з електрифікацією ділянки «Черкаси - ст. імені Т.Шевченка» на суму 196,7 млн ​​грн (середня вартість реконструкції 1 км за проєктом становить 17,4 млн грн). Довжина ділянки, яку буде електрифіковано, - 40.9 км. При цьому орієнтовна загальна вартість усього комплексу робіт становить 491 млн 616 тис. грн.

Головною перевагою для Черкас стане запуск швидкісного залізничного експресу Інтерсіті за маршрутом «Київ-Черкаси» та «Черкаси-Київ», що значно прискорить поїздки до столиці та повернення додому залізницею для жителів регіону. Крім того, запуск «Укрзалізницею» регулярних залізничних маршрутів із Черкас і до обласного центру сприятиме розвитку туризму на Черкащину не лише для киян, а й гостей з інших великих обласних центрів країни.

Наразі регіональна філія «Одеської залізниці» АТ «Укрзалізниця» вже розпочала розробку проєктно-кошторисної документації по об'єкту з подальшою його реалізацією відповідно до фінансуванням з державного бюджету.

Читайте також: Шмигаль підкреслив масштабність відновлення доріг на Черкащині

На території Черкаської області розташовані 23 вокзали лінійних станцій, вокзали ст. імені Т. Шевченка і Черкаси, і 86 зупиночних пунктів. Наразі по території області курсують 14 дизель-потягів і 7 електропотягів приміського сполучення, деякі з них частково забезпечують перевезення пасажирів із сусідніх областей - Кіровоградської, Вінницької, Київської та Полтавської. Станом на 17 лютого 2021 року в межах Черкаської області 24 залізничні станції відкриті для вантажних операцій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-