ВООЗ на Буковині відстежує, хто контактував з хворими на COVID-19

ВООЗ на Буковині відстежує, хто контактував з хворими на COVID-19

Укрінформ
Пілотний проєкт Всесвітньої організації охорони здоров’я із відстеження контактних на COVID-19 осіб реалізують на Буковині.

Про це передає Укрінформ із посиланням на повідомлення пресслужби облдержадміністрації.

«Аби втілити проєкт, Всесвітня організація охорони здоров’я у червні передала лабораторному центру 90 мобільних телефонів, 2 комп’ютери та відповідне програмне забезпечення. Подібну ініціативу область реалізує першою в Україні. Отриманий досвід планують реплікувати на інші регіони України», - йдеться у повідомленні.

За словами глави Національного бюро ВООЗ в Україні доктора Ярно Хабіхта, який разом із колегами перебуває у Чернівецькій області із моніторинговою місією, Буковина надзвичайно важлива для втілення проєкту. Адже тут зареєстрували перші випадки COVID-19 в Україні, саме тут розробляли нову клінічну практику, а лікарі та медсестри багато чого навчилися. ВООЗ підтримувала лікарні й лабораторії, зокрема, 10 медичних закладів отримали кисень та засоби індивідуального захисту.

Читайте також: Чи можна відрізнити побічні ефекти вакцинації від симптомів COVID-19

Тож фахівці ВООЗ приїхали, аби подивитися, що змінилося за останні 18 місяців.

Як розповіла головна санітарна лікарка Буковини Наталія Гопко, завдяки обладнанню від ВООЗ фахівці можуть розслідувати випадки інфікування.

«Кожній контактній особі ми телефонуємо тричі за 14 днів, дізнаємося про стан її здоров’я та оперативно аналізуємо отримані дані. Це допоможе нам переривати ланцюги інфікування і забезпечувати локалізацію епідемічних процесів», – пояснила Гопко.

Як повідомляв Укрінформ, за зверненням Міністерства охорони здоров’я Всесвітня організація охорони здоров’я підготувала аналітичний документ «Варіанти найкращих практик для розробки клінічних протоколів в Україні». Документ розроблено на підтримку України в процесі стандартизації медико-санітарної допомоги та стратегічних закупівель послуг через адаптацію міжнародних клінічних настанов та розробку національних клінічних протоколів.

Читайте також: COVID-19 знижує когнітивні здібності сильніше, ніж інсульт

У ньому міститься інформація про досвід ЄС в плані розробки настанов, деталізується поточна інформація про ситуацію щодо цієї проблеми в Україні та виявляються прогалини у системі.

Водночас у МОЗ заявили, що мають амбіційний план оновлення за короткий час великої кількості клінічних протоколів для пріоритетних станів.

Фото: Чернівецька ОДА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-