Чи можна відрізнити побічні ефекти вакцинації від симптомів COVID-19

Чи можна відрізнити побічні ефекти вакцинації від симптомів COVID-19

Дослідження
Укрінформ
Вчені з Королівського коледжу Лондона проаналізували відмінності між поширеними побічними ефектами від вакцинації і ранніми симптомами коронавірусної інфекції.

Як передає Укрінформ, дослідження, опубліковане на порталі препринтів MedRxiv, сфокусувалося на чотирьох вакцинах.

Відтак, предметом дослідження були мРНК-препарат Pfizer - BioNTech (BNT162b2), в основі якого - рибонуклеїнова кислота-мессенджера, що кодує S-білок вірусу; Moderna (мРНК-1273); вакцина на базі аденовірусного вектора Oxford - AstraZeneca; і вакцина, розроблена Johnson & Johnson спільно з Janssen-Cilag.

Серед їх відомих побічних ефектів - біль у місці уколу, стомлюваність, головний біль і лихоманка. У числі більш серйозних наслідків - імунна тромбоцитопенія, рідко спостерігається після вакцинації препаратом від AstraZeneca або Johnson & Johnson. Всього у Великій Британії зареєстрували 70 летальних випадків серед 395 випадків тромбоцитопенії більш ніж з 69 мільйонів вакцинацій (45 мільйонів з них припали на дві згадані вище вакцини).

Читайте також: COVID-19 знижує когнітивні здібності сильніше, ніж інсульт

Цікаво, що хоча з тяжким перебігом коронавірусної хвороби частіше стикаються люди у віці, вакцинацію гірше переносять в основному молоді. Важливо розуміти різницю між першими симптомами COVID-19 і побічними ефектами щеплення, щоб, якщо мова йде про перший варіант, не заражати оточуючих і вчасно виявляти хворобу.

Проспективное обсерваційне дослідження проводили за участю жителів Британії віком від 16 до 90 років.

Частота деяких симптомів, наприклад головного та м'язового болю, згодом підвищувалася незалежно від позитивного результату тесту. Однак чхання і захриплість посилилися тільки у тих, хто дав позитивний результат.

Читайте також: Поствакцинальний імунітет до COVID-19: захист не 100%, але від тяжких форммайже

У тих, чиї тести були негативними, навпаки, гірше йшли справи з лихоманкою і болем в горлі. При цьому, за словами науковців, значущої різниці в стійкості симптомів у людей, що мали позитивний або негативний тест, не виявили.

Однак дослідження оголило іншу проблему: щеплених рідко тестують на COVID-19, навіть коли їхні скарги явно відповідають ознакам хвороби.

«Поствакцинальні симптоми не можна з клінічної достовірністю відрізнити від ранніх ознак інфекції. Наше дослідження підкреслює, наскільки важливо перевіряти людей з симптомами, навіть якщо вони нещодавно зробили щеплення, для раннього виявлення SARS-CoV-2 і запобігання майбутніх хвиль пандемі», - цитує вчених Naked Science.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-