COVID-19 знижує когнітивні здібності сильніше, ніж інсульт

COVID-19 знижує когнітивні здібності сильніше, ніж інсульт

Дослідження
Укрінформ
Вчені підтвердили зв'язок між коронавірусною інфекцією та зниженням когнітивних здібностей на основі аналізу даних більш ніж 81 тисячі осіб.

Як передає Укрінформ, результати дослідження вчених з Імперського коледжу Лондона і Кембріджського університету (Велика Британія)  опубліковані в EClinicalMedicine by The Lancet.

Дослідження підтвердило те, про що говорять з недавніх пір: у людей, які перенесли коронавірусну хворобу, спостерігається зниження рівня когнітивних здібностей. Як виявилося, цей факт не залежить від того, перехворіли вони в легкій чи тяжкій формі.

Автори роботи застосували масштабний підхід і порівнювали дані 12 689 осіб, які одужали від COVID-19, з контрольними групами, враховуючи соціально-демографічні чинники і популяційну мінливість когнітивних функцій. Розмір підсумкової вибірки склав 81 337 осіб (середній вік - 46,75 року, 93% - жителі Великої Британії, у більшості - білі європейці), а основою аналізу стали детальні результати їхніх тестів і анкетування Great British Intelligence Test з січня по грудень 2020 року. Також дослідники визначали, чи пов'язані ступінь / або природа зниження рівня інтелекту з тяжкістю респіраторних симптомів, перебігом захворювання або часом, що пройшов з початку зараження.

Читайте також: Штам Delta викликає симптоми, які нагадують харчове отруєння - інфекціоніст

«Наші тести не слід розглядати як тестування на IQ в класичному сенсі, так як вони призначалися для більш точного диференціювання аспектів когнітивних здібностей…<…> Після дев'яти когнітивних тестів учасники заповнювали детальну анкету, що охоплює широкий спектр соціально-демографічних, економічних, професійних та життєвих змінних. Респондентів молодше 16 років і тих, хто не заповнив розширену анкету, виключили з аналізу», - цитує науковців Naked Science.

Результати показали, що ті, хто перенесли коронавірус, як правило, гірше впоралися з тестуванням порівняно з тими, хто не хворів. Найскладнішими виявилися завдання, які вимагали планування і міркувань.

Читайте також: Штам Delta атакує світ: список країн, куди вже дісталася мутація

Вчені припускають, що це пов'язано з так званим мозковим туманом, коли людині стає важко міркувати і концентрувати увагу - саме ці симптоми співвідносять з «тривалим» COVID-19.

Найбільше зниження рівня інтелекту виявили у тих, кого під час хвороби госпіталізували в реанімацію і підключали до апарату ШВЛ: їхні тести були гірше на 0,47 зведеного бала (або на сім балів за тестом на IQ).

Далі йшли пацієнти, які просто потрапили в лікарню з COVID-19: їх результат був гірший на 0,26 пункту.

Читайте також: Вчені виявили нову мутацію COVID-19

У тих, хто лікувався вдома, цей показник знизився на 0,23 бала.

Науковці наголошують, що падіння когнітивних здібностей після коронавірусу виявилося ще сильнішим, ніж у тих, хто переніс інсульт (мінус 0,24 бала).

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-