На Донеччині залишаються п’ять міст для компактного проживання переселенців

На Донеччині залишаються п’ять міст для компактного проживання переселенців

Ексклюзив
Укрінформ
У Донецькій області наразі залишаються п’ять міст для компактного проживання внутрішньо переміщених осіб.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила заступниця директора Департаменту житлово-комунального господарства Донецької ОВА Лариса Гусєва.

«У нас на сьогодні залишилося п'ять місць компактного проживання людей у містах Білицьке, Костянтинівка, Новогродівка, Мирноград і Дружківка», - сказала Гусєва.

За її словами, раніше у регіоні було таких населених пунктів більше, де компактно проживали переселенці - це у двох місцях в Добропіллі, а також у Покровську, тобто було вісім місць. Але через ворожі обстріли та «прильоти» людей звідти переселили.

Наразі в області у п’ятьох місцях компактного проживання мешкає до 200 сімей ВПО, констатувала Гусєва.

«Переселенцям там гуманітарні організації допомагають. Це такі гуртожитки, де підготовлені кімнати для людей, які цього потребують. Переселенці можуть перебувати там тимчасово, можуть постійно. Туди благодійники часто приїжджають, допомагають і продуктами, і квитками, і постільною білизною. Є місця, і люди можуть залишатися як завгодно довго, черги отримати там житло немає точно», - пояснила чиновниця.

Але, зазначила вона, багато людей, які виїжджають з обстрілюваних прифронтових районів області, особливо, коли їхнє житло вже постраждало і потребує ремонту, оселяються недалеко від дому - в більш безпечних населених пунктах Донеччини. Люди реєструються там як ВПО, найчастіше винаймають житло, оформлюють держдопомогу на відновлення своєї постраждалої оселі, а потім, отримавши гроші, повертаються додому та ремонтують своє житло.

«Тому говорити про точну кількість внутрішньо переміщених осіб в області сьогодні не можна, люди постійно мігрують. Деякі з них також виїжджають потім далі - у західні області країни або за кордон. Але ж багато все ж таки залишаються у регіоні», - повідомила Гусєва.

Читайте також: У Хмельницькій ОВА розповіли, як облаштовують житло для переселенців

За оперативною інформацією Донецької ОВА, на території області сьогодні фактично перебуває близько 64 тисяч внутрішньо переміщених осіб.

Від початку повномасштабного вторгнення Донецька обласна служба зайнятості активно сприяла у їх працевлаштуванні. Вона займалася і займається підбором роботи для ВПО, надає профорієнтаційні послуги, ваучери на навчання, мікрогранти на створення власної справи, а також компенсації для роботодавців за працевлаштування зазначеної категорії громадян.

Послугами Донецької обласної служби зайнятості протягом січня-березня 2024 року скористалися 3,6 тисячі осіб з числа ВПО, у минулому 2023 році таких було 5,2 тисячі.

Протягом I кварталу 2024 року 247 осіб проходили професійне навчання за сприяння служби зайнятості, з них – 169 внутрішньо переміщених осіб було працевлаштовано.

Як повідомлялося, на території Донеччини наразі залишаються близько 514 тис. мешканців. Від початку повномасштабного вторгнення РФ у безпечні регіони з Донецької області евакуйовано понад 1 млн 355 тис. людей, з них понад 164 тис. дітей.

Донеччина наразі перебуває під постійними обстрілами російських військ, майже щодня страждають цивільні жителі, руйнуються житлові та адміністративні будівлі, підприємства, енергетичні й інфраструктурні об’єкти.

Донецька область має найбільшу протяжність лінії фронту, яка становить близько 300 км.

Фото: ДСНС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-