Громада на Львівщині сформувала якісну освітню мережу за допомогою U-LEAD

Громада на Львівщині сформувала якісну освітню мережу за допомогою U-LEAD

Децентралізація
Укрінформ
Бібрська громада на Львівщині за допомогою Програми "U-LEAD з Європою" сформувала якісну освітню мережу. 

Про це Укрінформу повідомили у Львівському регіональному офісі Програми.

Зокрема там зазначають, що Бібрська громада утворилася у 2019 році та нараховує 18 тисяч жителів. Її основні наповнювачі казни - заклади та установи бюджетної сфери, дрібні підприємства та невелика кількість сільськогосподарського бізнесу. Перед громадою постало питання раціонального використання коштів та формування спроможної мережі освітніх закладів, адже були школи, які відвідувало 10 або й менше десятка учнів. Такі установи були величезним тягарем на бюджеті громади.

Тоді громада звернулася за допомогою до Львівського регіонального офісу Програми "U-LEAD з Європою", який очолює Галина Хрущак. Представники тергромади відвідували численні семінари та індивідуальні консультації, аби зрозуміти як оптимізувати освітню сферу.

Заступниця Бібрського міського голови з гуманітарних питань Оксана Довгаль розповіла, що також побувала в інших громадах, аби не лише на теоретичному рівні, але й на практиці побачити, як реалізується реформа освіти в інших громадах.

«Звичайно, не всі жителі громади відразу зрозуміли, що зміни потрібні», - зауважила заступниця очільника громади. За її словами, люди вірили у популярні міфи про те, що не буде школи - не буде села, тому ці поширені вигадки довелося розвінчувати. Передовсім пояснювали, що йдеться не про закриття шкіл, а про покращення якості освітніх послуг для дітей, адже, згідно з дослідженнями, школярі, які навчаються у маленьких школах, відстають від решти на цілих два роки. У цій ситуації на перший план вийшла комунікація.

«Значного спротиву громади вдалося уникнути, хоча опір все одно був, бо дехто обурювався, що школярам доведеться раніше вставати, щоб дістатися до місця навчання. Проте їм пояснили, що нині не може бути індивідуального підходу до всіх, глобалізація триває, люди перебираються до міст, а в селах народжується усе менше дітей. Величезні приміщення, які збудовані ще за радянської влади, не раціонально використовувати далі за призначенням і вкладати у них все більше і більше коштів. Приміром, в одній із таких шкіл утримання одного з учнів сягало аж 91 тисячі гривень в рік», - зауважують у регіональному офісі.

Читайте також: U-LEAD допоможе громадам Закарпаття покращити бізнес-середовище

Крім того, звертають увагу, що певний опір чинили також педагогічні працівники реформованих закладів, подекуди більше, ніж батьки школярів. Тому один з викликів, який стояв перед громадою, - це працевлаштування звільнених педпрацівників. Декому запропонували роботу у бібліотеці, а іншим - у сфері культури.

В результаті після реформування значно поліпшилися умови в навчальних закладах громади. Наприклад, в опорному закладі, який нині відвідують маленькі жителі громади - мультимедійне обладнання, гаряче харчування, спортзал, новий та гарний ремонт. Також покращилася й атмосфера, в якій навчаються діти.

Приміщення, які залишилися після оптимізації - не пусті. В одному з них місцевий священник облаштував собі оселю та гуртує дітлахів на літні табори та навчання. Триває активна співпраця громади та церкви. Частину приміщень планують здати в оренду, щоправда, очікують відповідного законопроєкту. А тоді через Prozzoro будуть шукати майбутніх орендарів.

Читайте також: Громади Дніпропетровщини активно беруть участь у конкурсах U-LEAD

Довгаль висловила вдячність Програмі "U-LEAD з Європою", яка разом з громадою пройшла нелегкий шлях та допомогла й експертними порадами, і в розробці документів для реформування освіти.

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Фото: «U-LEAD з Європою»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-