Екологічну ситуацію на окупованих Донбасі й Криму пропонують моніторити з супутників

Екологічну ситуацію на окупованих Донбасі й Криму пропонують моніторити з супутників

Укрінформ
МінТОТ спільно з партнерами планує використовувати супутникові знімки для моніторингу ситуації в тих районах України, де органи державної влади тимчасово не виконують свої повноваження.

За інформацією Укрінформу, про це повідомили в пресслужбі Мінреінтеграції.

Зокрема, під головуванням заступника міністра В'ячеслава Шаповалова відбулась нарада щодо створення інструментів моніторингу і аналізу екологічних проблем, які існують на тимчасово окупованих територіях України та прилеглих до них територіях.

«В рамках наради обговорювалися актуальні задачі, які стоять перед Мінреінтеграції у сфері моніторингу екологічної ситуації й інженерно-транспортної інфраструктури, оцінки ризиків щодо виникнення небезпечних техногенних подій. В тому числі питання створення Комплексної системи дистанційного моніторингу і управління тимчасово окупованими територіями України та прилеглими до них територіями. Відтак, Мінреінтеграції спільно з партнерами планує використовувати супутникові знімки, які є найнадійнішими джерелами інформації про території України, де органи державної влади тимчасово не виконують свої повноваження», - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Затоплення «ядерної» шахти: на лінії розмежування перевірили ґрунт на вміст радіації

Як зазначається, передбачається використання супутникових знімків для вирішення екологічних задач (контроль розвитку звалищ та їх рекультивації, збереження ґрунтів від деградації, покращення якості води); використання знімків для моніторингу змін, які відбуваються в інженерно-транспортній інфраструктурі (актуалізація картографічної основи, моніторинг розвитку/деградації інфраструктури; моделювання існуючих систем та проєктованих рішень); використання супутникових знімків для моніторингу надзвичайних ситуацій (виявлення ділянок надзвичайних ситуацій, моніторинг розвитку надзвичайних ситуацій, прогнозування та оцінка збитків).

На думку Шаповалова, питання екологічних проблем на тимчасово окупованих Росією територіях України вже давно стоїть гостро, і зараз необхідно зосередити увагу на цьому питанні міжнародної спільноти, адже загроза екологічної катастрофи на ТОТ стосується не тільки українських окупованих територій, а може торкнутися всієї Європи.

Як повідомлялось раніше, внаслідок тривалого неконтрольованого скидання окупаційними адміністраціями неочищених стоків шахт у водосховища Донецької та Луганської областей фіксується значне порушення гігієнічних та екологічних показників. Зокрема, норми щодо гранично допустимої концентрації у воді нафтопродуктів у Волинцівському питному водосховищі, що розташоване у Донецькій області, перевищено у 6 разів, нітратів – у 5,7 раза, сульфатів – у 3,5 раза, а цинку – майже у 4 рази.

Читайте також: В окупованому Криму міліють водосховища, вода зникає

Крім цього, забрудненим також залишається Ісаковське водосховище в Луганській області. Наприкінці березня 2020 року клас якості його води понижено з "помірно забруднена" на "забруднена". Через такі дії підконтрольних Росії окупаційних режимів створено пряму загрозу для життя і здоров’я сотень тисяч громадян, а також для місцевої екосистеми.

Існує також загроза радіаційного забруднення, адже ще у 1979 році на території шахти "Юнком" (Донецька область) радянська влада здійснила ядерний вибух потужністю 0,3 кілотонни у тротиловому еквіваленті. Після вибуху радіоактивну капсулу залишили в сухому стані і відкачували з шахти воду, щоб виключити потрапляння радіації на поверхню і в ґрунтові води. Останні роки окупаційні адміністрації припинили відкачування, і радіоактивна вода вже надходить у горизонти питної води.

Мінреінтеграції неодноразово зверталося до міжнародних організацій у рамках встановленого мандату з проханням перевірити зазначені факти та вжити заходів реагування.

Читайте також: Екологія, вода і медицина: Кириленко назвав основні проблеми Донеччини

На початку жовтня 2020 року Олексій Резніков під час зустрічі з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі оприлюднив запит України щодо проведення експертизи і прохання відправити моніторингову місію групи експертів на Донбас, для перевірки наявних екологічних загроз.

Як повідомляв Укрінформ, 20 лютого ц.р. міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков під час брифінгу для держав-членів ООН заявив, що дії Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей ведуть до радіаційного забруднення грунтових вод та масштабного екологічного лиха. Україна вже звернулася до МАГАТЕ з проханням направити групу експертів для моніторингу зберігання радіоактивних матеріалів на тимчасово окупованих територіях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-