Затоплення «ядерної» шахти: на лінії розмежування перевірили ґрунт на вміст радіації

Затоплення «ядерної» шахти: на лінії розмежування перевірили ґрунт на вміст радіації

Укрінформ
Показники вмісту радіаційних речовин у ґрунті на лінії розмежування в Донецькій області знаходяться у межах норми.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Держекоінспекція.

«В рамках досудового розслідування за фактом припинення відливу води з шахти «Юний комунар» Донецької області призначено екологічну експертизу, під час якої Держекоінспекція дослідила вміст радіаційних речовин у ґрунті на лінії розмежування. Значення показників знаходяться в межах норми», - повідомив голова Держекоінспекції Андрій Мальований.

Читайте також: Ґрунтова вода в ОРДЛО заражена радіацією - експерт

За його словами, «спільно з Донецьким обласним лабораторним центром МОЗу було здійснено відбір ґрунтів для вимірювання концентрації низки радіоактивних речовин. Зокрема під час дослідження було встановлено такі показники вмісту радію-226: на території с. Новолуганське - 11+-4 Бк/кг, у м. Торецьк - 16+5 Бк/кг, м. Авдіївка - 27+-6 Бк/кг, а також у заплаві річки Кальміус у Маріуполі - 17+-4. Загалом всі результати лабораторних вимірювань - в межах норми».

«Зокрема ідеться про шахту «Юний комунар» (м. Бунге, Донецької області). Ще в 1979 році там здійснили контрольований ядерний вибух, аби знизити вірогідність раптових викидів метану. З того часу шахту затоплює ґрунтовими водами і є ризик потрапляння радіації у водоносні горизонти. Щоб убезпечити від цього, з шахти постійно викачували воду», - пояснив Мальований.

У 2018 році такі роботи були зупинені, адже територія шахти опинилась на тимчасово окупованій території і необхідні дії для утримання об’єкту в належному стані не проводились. Українські фахівці та представники міжнародних організацій на об’єкт не допускаються.

Читайте також: Україна повідомила МАГАТЕ про загрозу ядерного забруднення на Донбасі – Резніков

Як повідомляв Укрінформ, у лютому на конференції «Зменшимо загрозу: екологічні та техногенні ризики на сході України» міжнародні експерти неодноразово акцентували на показовому ігноруванні Росією екологічних проблем та неналежне дотримання екологічних норм на тимчасово окупованих нею територіях України. Зокрема керівник проєктів ОБСЄ в Україні Гернік Вілладсен зазначив, що понад 80% об’єктів промисловості, які були пошкоджені внаслідок збройної агресії Росії, потенційно несуть загрозу довкіллю, а затоплення шахт - один із найсерйозніших наслідків.

У 2018 році тодішній міністр екології і природних ресурсів Остап Семерак назвав «актом міжнародного екологічного тероризму, який світ має розслідувати належним чином» те, що окупанти припинили відкачувати воду з багатьох шахт. Серед них і шахта «Юний комунар», яка використовувалася в 1970-х роках для проведення підземного ядерного вибуху і де «закапсулювалися» його продукти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-