Тернопільський мер - послу Ізраїля: Родина Шухевича під час війни врятувала єврейську дівчинку

Тернопільський мер - послу Ізраїля: Родина Шухевича під час війни врятувала єврейську дівчинку

Укрінформ
Міський голова Тернополя Сергій Надал вважає, що посол Ізраїлю в Україні, незадоволений присвоєнням імені Романа Шухевича тернопільському стадіону, став заручником «радянської історіографії».

Про це передає Укрінформ із посиланням на повідомлення Надала у Фейсбуці.

«Свобода народам! Свобода людині!» - це ключове гасло боротьби українських повстанців. Українська Повстанська Армія та її головнокомандувач Роман Шухевич воювали не лише за свободу українського народу, а й за свободу інших поневолених та пригноблених народів нацистським та комуністичним режимами. І євреї тих часів це добре розуміли. Тому приєднувалися до УПА, допомагали та підтримували повстанців», - наголосив міський голова.

Читайте також: Кулеба: Якби Словаччина не вибачилася за слова прем’єра, реакція України була б жорсткою

За його словами, адресованими "заручникам радянської історіографії", в Українській Повстанській Армії воювали представники різних народів. Серед лідерів українських повстанців були євреї. Зокрема, це – Лейба-Іцик Добровський, відданий працівник політичного відділу УПА, Лазар та Мойсей Орєхови-Штейни, які були українськими повстанцями і входили до почоту відомого курінного «Кори». Вчені дискутують про єврейське походження одного з лідерів ОУН Лева Ребета. Але саме він був ідеологом мирного співіснування націй, нагадав Надал.

Що ж до самого Шухевича, то з вересня 1942 по лютий 1943 його родина переховувала в своєму будинку від переслідування нацистами сусідську єврейську дівчинку Ірину Райхенберг. Шухевич, використовуючи свої можливості, допоміг з виготовленням для дівчинки нових документів на ім'я українки Ірини Василівни Рижко.

Коли в 1943 році гестапо заарештувало дружину Шухевича Наталію, йому вдалося переправити дівчинку в сирітський притулок при жіночому греко-католицькому монастирі Василіанок в Пилипові, поблизу містечка Куликів, що за 30 кілометрів від Львова, де Ірина і перебувала до кінця війни, переживши німецьку окупацію і Голокост.

Читайте також: Прем'єр Словаччини вибачився перед Україною за невдалий жарт про Закарпаття

Загалом, за даними гестапо, представники ОУН і УПА неодноразово допомагали переховуватися євреям і виготовляли для них документи. Тобто, була налагоджена працююча система українських повстанців з порятунку євреїв. Тому десятки українських націоналістів стали «Праведниками світу». Це також підтверджують радянські документи і навіть документи держави Ізраїль.

«Радянську пропаганду взяла на озброєння сучасна Росія. Відкриті архіви КДБ УРСР переконають пана посла в моїй правоті. Він, як і багато інших, відкриє для себе чимало нового про діяльність Романа Шухевича та Української Повстанської Армії – армії воюючої України. Ми можемо дискутувати, але рішення міської ради Тернополя про присвоєння міському стадіону імені Романа Шухевича не буде скасовано. Кожна країна шанує своїх героїв. Без цього нація не має майбутнього», - додав Надал.

Як повідомляв Укрінформ, 5 березня 2021 року сесія Тернопільської міської ради прийняла рішення про присвоєння міському стадіону імені головного командувача Української повстанської армії Романа Шухевича.

Читайте також: Додіка допитали в справі про вивезену з Луганська українську ікону

Згодом Посол Ізраїлю в Україні засудив присвоєння стадіону імені Шухевича.

«Збереження національної пам'яті українського народу залишається одним з пріоритетів державної політики України, і дискусії у цій сфері мають проходити на рівні істориків. Натомість дипломатам слід працювати над зміцненням відносин дружби і взаємної поваги між народами, а не навпаки» - заявив у Tвітері речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко, реагуючи на заяву посла Ізраїлю Джоеля Ліона з вимогою скасувати рішення про перейменування тернопільського стадіону на честь Романа Шухевича.

Фото: slovoidilo.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-