Підпал угорського центру в Ужгороді: польський суд виніс вироки фігурантам

Підпал угорського центру в Ужгороді: польський суд виніс вироки фігурантам

Відео
Укрінформ
Суд у Кракові за матеріалами СБУ засудив трьох колишніх правих активістів "Фаланґи" за спробу підпалу угорського культурного центру в Ужгороді.

Про це повідомляє пресцентр СБУ.

"У лютому 2018 року двоє виконавців намагалися підпалити будівлю Угорського товариства культури в Ужгороді. Один з них кинув пляшку з коктейлем Молотова, інший відеофіксував підпал. У межах розпочатого кримінального провадження СБУ здійснило комплекс оперативно-розшукових заходів. Співробітники спецслужби встановили причетність до підпалу будівлі двох громадян Польщі, які входять до праворадикальної організації "Фаланга". Учасники цієї структури брали участь у бойових діях на Донбасі на боці бойовиків угруповань "ЛНР" і "ДНР". Українські правоохоронці ідентифікували цих людей через камери відеоспостереження, встановили мобільні телефони, з яких вони координували свої дії, автозаправну станцію де вони купували пальне для підпалу, коли перетнули кордон з Україною. Під час досудового слідства було встановлено, що організував підпал третій учасник польської праворадикальної структури", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Зеленського закликають не допустити легітимізацію бойовиків ОРДЛО

Усі матеріали українська сторона передала через Генеральну прокуратуру України до Генеральної прокуратури Польщі. Польські правоохоронці затримали трьох зловмисників.

Як інформує Onet.pl., суд визнав, що троє поляків з радикальними поглядами – Міхал П., Томаш Ш. і Адріан М. – вчинили злочин терористичного характеру на замовлення Мануеля Оксенрайтера - помічника депутата Бундестагу Маркуса Фронмеєра (AfD), 

Найсуворіший вирок – три роки ув’язнення і штраф у розмірі 15 тис. злотих (майже 100 тис. грн) – отримав Міхал П., який був організатором цих дій і який заплатив виконавцям по 2 тис. злотих (по 13 тис. грн) за скоєння злочину.

Безпосередній виконавець підпалу Томаш. Ш засуджений до року ув’язнення і штрафу в розмірі 4 тис. злотих (понад 25 тис. грн). Щодо іншого виконавця злочину Адріана М. суд врахував пом’якшувальні обставини та засудив його до двох років обмеження свободи і громадських робіт в обсязі 40 годин щомісяця. Суд присудив, що обидва виконавці теракту в Ужгороді повинні заплатити разом "Товариству угорської культури Закарпаття" понад 2 тис. злотих (близько 15 тис. грн). Крім того, усіє троє повинні будуть внести до бюджету країни еквівалент суми, яку вони отримали від замовника за скоєння злочину: Міхал П. – 8 тис. злотих (понад 50 тис. грн), Томаш Ш. та Адріан М. – по 2 тис. злотих (13 тис. злотих).

Вирок ще може бути оскаржений засудженими.

Читайте також: У Кривому Розі підірвали петарди біля собору Московського патріархату

Як повідомлялося, трьох зловмисників Агенція внутрішньої безпеки Польщі затримала за інформацією, отриманою від СБУ, через декілька днів після скоєння злочину. Усі вони мали радикальні погляди, а Томаш Ш. певний час був членом радикального проросійського угруповання “Фаланга”.

Сторона обвинувачення наполягала, що їхні дії мали призвести до “порушення устрою України та поглибити національні поділи між українцями та угорцями”. Виконавці злочину зізналися у своїй участі в акції, однак не погоджувалися із класифікацією підпалу угорського центру в Ужгороді як теракту.

Також у суді було представлено докази в організації цього злочину німецьким громадянином Мануелем Оксенрайтером, який є редактором радикального видання Zuerst! і працює в офісі депутата Бундестагу від правопопулістської партії "Альтернатива для Німеччини" (AfD) Маркуса Фронмеєра. Оксенрайтер передав Міхалу П. 1,5 тис. євро в берлінському аеропорту. За словами Міхала П., Оксенрайтер вимагав відразу після підпалу надіслати йому відео ужгородської будівлі зі слідами пожежі, що той і зробив.

Читайте також: Під Офісом Президента чоловік вчинив спробу самоспалення

Адвокат Оксенрайтера в коментарі німецьким ЗМІ зазначив, що його підзахисний відкидає усі звинувачення. Депутат Бундестагу заявив, що не звільнятиме свого помічника, допоки йому не висунули обвинувачення. Польська прокуратура також веде слідство щодо дій Оксенрайтера, але до цього часу їй не вдалося його опитати.

За даними німецьких ЗМІ, у справі Оксенрайтера віднайдено російський слід. Так, він неодноразово зустрічався з російським філософом Олександром Дугіним, відомим своїми правоекстремістськими поглядами. Зокрема, вони співпрацювали у центрі Katehon, де головою наглядової ради є російський мільярдер Костянтин Малофєєв, відомий у ЄС, США та Україні тим, що фінансово підтримує сепаратистів на Донбасі. Саме через фінансову підтримку невизнаних республік на сході України він перебуває у санкційних списках ЄС.

Підпал у будівлі "Товариства угорської культури Закарпаття" в Ужгороді був учинений 4 лютого 2018 року. Незадовго після цього стало відомо про трьох підозрюваних у справі поляків, які пов'язані з різного роду неофашистськими та ультраправими організаціями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-