Вибори на Донбасі мають проводити українські чиновники – Штати в ОБСЄ

Вибори на Донбасі мають проводити українські чиновники – Штати в ОБСЄ

Укрінформ
Виборчим процесом на Донбасі повинні керувати українські чиновники відповідно до внутрішнього та міжнародного права, а до цього Росія повинна вивести свої війська з території України та передати українському уряду контроль над кордоном.

Про це заявив заступник голови місії США при ОБСЄ Гаррі Кеміан під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми чули багато розмов про необхідність "вільних та чесних" виборів на Донбасі. Це, звичайно, вимагатиме створення безпечного середовища на місцях для кандидатів, виборців, працівників виборчих комісій та спостерігачів. На Росії лежить відповідальність за створення таких умов. Росія повинна вивести свої сили та припинити всю підтримку незаконних формувань, що діють на території України. Україна має відновити контроль над своїм міжнародним кордоном, а українські чиновники повинні мати можливість проводити вибори відповідно до внутрішнього та міжнародного права", - заявив він. 

Читайте також: Євросоюз шкодує, що розведення на Донбасі раніше не відбулося через бойовиків

При цьому, американський дипломат поставив собі питання, "але чи справді Москва готова виконати свої зобов’язання, взяті в рамках Мінських домовленостей?". 

"Замість того, щоб перекручувати факти - як ми це бачили під час засідання Постійної ради минулого тижня - Росія повинна виконати свої "мінські зобов'язання" та вжити необхідні заходи для врегулювання конфлікту, передусім, щодо припинення вогню", - заявив Кеміан.

Читайте також: До виборів в ОРДЛО можемо йти десятки років – заступник глави МЗС

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 1 жовтня заявив, що Україна погодила текст "формули Штайнмаєра". За його словами, вона передбачає схвалення в Україні тимчасового закону про особливий статус Донбасу, який стане постійним за умови, якщо ОБСЄ визнає місцеві вибори на цих територіях демократичними.

Водночас ряд українських партій, активісти та громадські діячі виступили з різкою критикою можливості підписання "формули Штайнмаєра". Вони вважають, що спочатку має бути виконана безпекова частина Мінських угод. Тобто, виведення військ і контроль над кордоном мають передувати виборам і обговоренню статусу Донбасу. Проти імплементації "формули" виступила й низка обласних та міських рад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-