Експерт вважає, що РФ зменшила час затримки суден у Керченській протоці через санкції

Експерт вважає, що РФ зменшила час затримки суден у Керченській протоці через санкції

Укрінформ
У січні 2019 року Росія вдвічі зменшила час затримання суден, які йдуть через Керченську протоку, у зв'язку із загрозою жорстких санкцій, що можуть боляче вдарити по зерновому експорту РФ.

Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу заявив голова спостережної ради “Майдану закордонних справ” Андрій Клименко.

“Вони (санкції — ред.) дуже болючі для Росії тому, що через Керченську протоку йде величезний російський експорт зерна. Крім зерна, ще є бензин, нафта, але темпи експорту зерна дуже зростають... Росія перелякалась, що санкції будуть запроваджені дуже швидко, що є готовність всієї світової спільноти запровадити їх. Тому в першій половині січня вдвічі зменшились затримки суден”, - наголосив Клименко.

Він нагадав, що в листопаді 2018 року був досягнутий абсолютний максимум щодо невмотивованої затримки суден в Керченській протоці як на вході в Азовське море, так і на виході. Максимум становив майже 5 діб на вході і 115 годин на виході.

За словами Клименка, така поведінка Росії отримала дуже серйозну реакцію в світі. “Росія не очікувала такої підтримки, що буде і резолюція Європарламенту, і Генасамблеї, і заява США, прибалтійських країн, і Меркель з Макроном дзвонили Путіну. Рада ЄС готова була обговорювати так званий азовський пакет санкцій, який передбачав санкції щодо російських суден, які йдуть до російських портів Азовського та Чорного морів”, - зазначив експерт.

Читайте також: Україна не відмовиться від права проходити через Керченську протоку — Полторак

Інформуючи про дані моніторингової групи "Майдану закордонних справ", "Інституту Чорноморських стратегічних досліджень" та редакції BlackSeaNews за першу половину січня 2019, Клименко наголосив, що з 1 по 14 січня 2019 року затримок суден у морі під час руху не було, як це спостерігалося в листопаді та грудні 2018.

Наразі триває тенденція зниження часу очікування дозволу на прохід Керченською протокою до показників липня 2018 року (до початку блокади).

Середній час очікування на прохід Керченською протокою в Азовське море становить 34,75 годин на одне судно (з урахуванням штормової погоди) та близько 15 годин без урахування штормів. Середній час очікування на прохід у зворотньому напрямку - з Азовського моря до Чорного — становить 27,5 год. на одне судно (з урахуванням штормової погоди) та близько 9 годин без урахування штормів.

Інциде́нт у Ке́рченській прото́ці відбувся 25 листопада 2018 року, коли кораблі ВМС України здійснювали перехід з Чорного до Азовського моря. В районі Керченської протоки їх зупинив російський танкер, що перегородив прохід під побудованим окупаційною владою керченським мостом. Українські кораблі зазнали нападу з боку сил ВМФ Росії та Берегової охорони РФ , українські судна були обстріляні.

Усі три українські судна захопили росіяни. У полон потрапили 24 моряки, 6 із яких — поранені.

В Україні того ж дня екстрено скликали засідання РНБО для обговорення введення воєнного стану. Наступного дня, 26 листопада, затвердили рішення про запровадження воєнного стану.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-