Україна не відмовиться від права проходити через Керченську протоку — Полторак

Україна не відмовиться від права проходити через Керченську протоку — Полторак

Укрінформ
Росія намагалась спровокувати Україну відкрити вогонь у відповідь під час нападу в Керченській протоці, аби розпочати відкриту агресію.

Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" заявив міністр оборони України Степан Полторак, повідомляє прес-служба Міноборони.

"Одне із завдань, яке Росія ставила перед собою, коли організовувала провокацію у Керченській протоці, спровокувати нас на відповідь, щоб ми почали стріляти і використати цю можливість, щоб почати відкриту агресію проти України. І друга мета - це примусити нас відмовитися від проходу через Керченську протоку в Азовське море і так фактично провести анексію й Азовського моря. Звичайно на такий крок ми ніколи у житті не погодимося. Жодного клаптика своєї території ми не віддамо", - заявив Полторак.

Він вкотре наголосив, що Україна не відмовиться від свого законного права проходити через Керченську протоку відповідно до усіх міжнародних зобов'язань морського права та міжнародних договорів.

Читайте також: Посольство України у Швейцарії підтримало військовополонених українських моряків у РФ

Як повідомляв Укрінформ, 25 листопада російські кораблі в Керченській протоці атакували українські катери "Бердянськ", "Нікополь" та буксир "Яни Капу", які здійснювали плановий перехід від порту Одеси до порту Маріуполя. Під час агресивних дій Росії 24 українських моряки були захоплені в полон, троє з них зазнали поранень.

Підконтрольний Росії "суд" в окупованому Криму арештував всіх затриманих українських моряків та звинуватив їх у начебто незаконному перетині російського кордону (ч.3 ст.322 КК Росії, передбачає покарання у вигляді позбавлення волі до шести років). Всіх військовополонених доставили з Криму до московських СІЗО "Лефортово" та "Матросская тишина".

Станом на 27 грудня затримані 24 українські моряки заявили слідству, що є військовополоненими.

7 січня Україна подала позов до Європейського суду з прав людини проти Росії щодо порушення прав затриманих українських моряків. Раніше ЄСПЛ зобов'язав Росію повідомити про місцезнаходження та стан захоплених військових, забезпечити лікуванням. Також суд зобов'язав Росію повернути всіх військових до України.

15 - 16 січня Лефортовський суд Москви продовжив арешт ще на три місяці всім українським морякам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-