Рада має визначитися із законопроектом щодо змін до Конституції - експерт РПР

Рада має визначитися із законопроектом щодо змін до Конституції - експерт РПР

Децентралізація
Укрінформ
Верховна Рада має визначитися, чи підтримувати законопроект, яким пропонуються зміни до Конституції України в частині децентралізації.

Про це на брифінгу сказав експерт Реанімаційного пакету реформ Іван Лукеря, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“На сьогодні в парламенті є зареєстрований законопроект від 2015 року № 2217-а щодо внесення змін до Конституції в частині децентралізації. Проект отримав позитивний висновок Конституційного суду України, був попередньо схвалений парламентом, проте не розглянутий в цілому. Депутати мають визначатися чи підтримувати даний законопроект в цілому” - сказав Лукеря.

Він зазначив, що до кінця роботи парламенту цього скликання залишилося 2 сесії — у лютому та у вересні.

“У випадку, якщо законопроект, який зараз є в парламенті, не буде підтриманий, відкривається можливість для внесення нового тексту змін до Конституції в частині децентралізації, який би знайшов консолідовану підтримку всього парламенту. Таким чином, з лютого або президент, або інший суб'єкт, який може подавати зміни до Конституції, вже може внести новий текст змін до Конституції в частині децентралізації, направити на висновок Конституційного суду, і до кінця липня попередньо його схвалити для того, щоб відкрити можливість для остаточного затвердження з вересня в межах другої сесії цього скликання парламенту”, - сказав Лукеря.

Він наголосив, що фактично це остання можливість депутатів підтримати наймасштабнішу реформу, яка проводиться в Україні.

Читайте також: Для тергромад розробили рекомендації зі створення органів управління освітою

За його словами, згідно з соціологічними опитуваннями, 70% громадян поінформовані або добре знають про реформу децентралізації. Майже половина українців схвально ставляться до реформи місцевого самоврядування. Наразі в Україні 876 ОТГ, ще 69 очікують призначення виборів, в об'єднаних тергромадах проживає майже 9 млн громадян. Для завершення реформи децентралізації треба розпочати наступні етапи її впровадження з тим, щоб в 2020 році провести місцеві вибори на основі нового адміністративно-територіального устрою.

Як нагадав на брифінгу голова Всеукраїнської асоціації районних та обласних рад Сергій Чернов, внесення змін до Конституції є головною умовою імплементації європейської хартії місцевого самоврядування. Самі ж зміни до Основного закону забезпечать повноцінне самоврядування на всіх рівнях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-