Авангардівська об'єднана громада Одещини поділилася історією успіху

Авангардівська об'єднана громада Одещини поділилася історією успіху

Децентралізація
Укрінформ
Менше року минуло, як дві громади Овідіопольського району - Авангардівська і Прилиманська - об’єдналися в рамках реформи місцевого самоврядування і спромоглися вийти на шлях істотних змін на краще.

Про здобутки й нові ініціативи заради покращення якості життя жителів ОТГ розповіли 10 липня журналістам Авангардівський селищний голова Сергій Хрустовський та керівники комунальних підприємств під час прес-туру "Історія успіху громади", організованого Одеським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Специфіка селища Авангард полягає в тім, що наша громада й до старту реформи з децентралізації була самодостатньою й економічно спроможною. Надходження до бюджету від низки суб'єктів підприємництва давали змогу успішно реалізувати культурно-освітню та соціальну програми розвитку. Але торік вирішили об'єднатися з сусідньою Прилиманською громадою, оскільки виникла загроза поглинення двох селищ у рамках розбудови інфраструктури Одеси як міста обласного значення. Коли готувався відповідний законопроект, жителі Авангарду й Прилиманського та місцеві депутати зважили всі "за" і "проти" й проголосували за утворення об'єднаної громади. І зараз можна констатувати - селище оновлюється на очах", - зазначив Хрустовський, якого колеги недавно обрали головою правління Асоціації сільських і селищних рад Одеської області.

Як уточнив Хрустовський, об'єднання двох громад дало змогу, зокрема, здійснити капітальний ремонт частини доріг, фасадів 4 багатоквартирних будинків та амбулаторії загальної практики сімейної медицини у Прилиманському, а також реконструювати систему вуличного освітлення і приступити до реконструкції мережі водопостачання і внутрішнього електропостачання будинків.  Менш як за рік зі спільного бюджету  на фінансування об'єктів культурно-побутової сфери Прилиманського виділено близько 40 млн грн. 

Учасникам прес-туру показали і капітально відремонтовану будівлю Авангардівської амбулаторії, де частина приміщень уже оснащені сучасною лікувально-діагностичною апаратурою, а деякі підготовлені під розміщення обладнання стоматологічного та інших лікувальних кабінетів.

"Ось тут збудуємо дошкільний заклад, якого гостро потребує місцева громада, загальною вартістю 45 млн грн. Замовили також розробку проектної документації для реконструкції будинку культури, на черзі - спорудження футбольного поля та інших об'єктів соціально-культурної сфери", - продовжив Хрустовський.

Зміни на краще в об'єднаній громаді відбуваються і в самій селищній раді, де нещодавно відкрито сучасний Центр надання адмінпослуг, в якому вже надано 3 тис. 637 адміністративних послуг.

За словами керівника ЦНАП Оксани Вітвицької, співробітники Центру зараз надають 56 послуг місцевим жителям, постійно розширюючи їх спектр. Придбано обладнання для роботи з новими ID-паспортами та закордонними паспортами, і вже невдовзі будуть надаватися послуги з їх оформлення та видачі.

Тим часом триває розбудова селища Авангард, де успішно функціонує низка сучасних об'єктів соціально-культурної сфери, але досі не було середньої загальноосвітньої школи. І в поточному році селищна рада розпочала будівництво школи II і III ступенів загальною вартістю 80 млн грн. Водночас реалізуться такі соціально значимі проекти, як "Створення туристичного простору", у рамках якого діють туристичні маршрути, "Інтеграція ромів - жителів Авангарду і Прилиманського - до громадського життя".

Читайте також: У Житомирі розповіли як налагодити управління у новоствореній ОТГ

На забезпечення розвитку культури і спорту в селищному бюджеті-2017 було виділено 8 млн 920 тис. грн, що на 38% більше, ніж у 2016-му.

На оплату відрядних спортсменам для участі в спортивних змаганнях виділено 106 тис. грн. В Авангардівському будинку культури зараз працюють 23 студії різних напрямків: 6 спортивних, 3 вокальні, 5 хореографічних, 3 театральні (2 з них мають направлення логопедії та виправлення дефектів мовлення), 2 студії художньо-прикладного мистецтва, студія вивчення англійської мови, вокальний ансамбль «Друга молодість», ансамбль духових інструментів.

Успішно виконує селищна рада і проект "Інтерактивна школа", що забезпечує підключення закладів освіти до мережі швидкісного інтернету, та проект "Чиста питна вода". Започатковано будівництво селищного Центру безпеки, завдяки чому місцева влада прагне звести до мінімуму випадки правопорушень на території Авангардівської ОТГ.

"Успішна реалізація цих та інших проектів у рамках ОТГ викликала інтерес до об'єднання в рамках Авангардівської громади ще чотирьох сусідніх населених пунктів. Причому ми очікуємо відповідних рішень депутатів місцевих рад уже в поточному році", - підсумував селищний голова.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Ніна Ляшонок / Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-