У Львові НСЖУ та ОБСЄ вчили журналістів захищатися від тиску

У Львові НСЖУ та ОБСЄ вчили журналістів захищатися від тиску

Укрінформ
У Львов відбулась регіональна дискусія на тему: «Безпека журналістів: базовий стандарт вільних медіа».

Вона стала продовженням спільних регіональних заходів Національної спілки журналістів та Бюро представника ОБСЄ з питань свободи медіа, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Головними темами для обговорення під час дискусії стали: фізична безпека журналістів, міжнародні зусилля в боротьбі із безкарністю за злочини проти журналістів, свобода слова і плюралізм думок у часи конфліктів, боротьба з пропагандою війни і насильства, саморегулювання ЗМІ, варіанти допомоги українським журналістам, які опинилися в біді, з боку міжнародних журналістських організацій тощо.

«Тільки впродовж березня в Україні було зафіксовано десять випадків застосування сили до журналістів під час виконання службових обов’язків. За 2017 рік таких випадків було 90. В Україні журналісти не почуваються в безпеці хоча б через те, що нападників жодного разу не було за це покарано», - зазначив голова НСЖУ Сергій Томіленко.

За його словами, сьогодні можна говорити не про справедливі покарання, а про своєрідну таксу на побиття журналістів. Суди призначають за це невеликі штрафи в 800-1000 гривень. При цьому, судові розгляди можуть тривати кілька років.

Відомо тільки про один випадок у Вінниці, коли нападникові призначили три роки ув’язнення як покарання. Проте згодом його замінили на умовний термін. Такі результати слідчих дій не відповідають вимогам безпеки працівників мас-медіа, і вони вже провели чимало акцій на захист своїх прав.

Цю думку продовжив представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ (Відень) Айдар Ботагаров: «Злочини проти журналістів мають різний характер – від погроз до вбивств», - зауважив він.

"Як правило, великі злочини проти журналістів починаються з маленького тиску. І найбільше такого тиску зазнають журналісти, які працюють у маленьких газетах. Спочатку до них можуть застосовувати наклепи, погрози. Такі речі стають особистою справою журналіста. А мусить бути солідарність", - зазначив президент Литовської спілки журналістів Дайнюс Радзявічус.

Він нагадав про випадок у Словаччині, коли після словесних погроз, на які правоохоронні органи не відреагували, журналіста вбили.

Про це говорила і колишня телеведуча, депутат Львівської обласної ради Парасковія Дворянин.

"В Україні було немало журналістських рухів за захист своїх видань. І у Львові – також", - зазначила Дворянин.

Вона запитала Томіленка, як часто Спілка журналістів обговорює ці питання із міністром внутрішніх справ, генеральним прокурором, з організаціями, що працюють із в’язнями на Донбасі.

Читайте також: На Харківщині до кінця року мають реформувати 32 видання

У рамках заходу відбулася презентація проектів Бюро представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ (м. Відень), а також спільних проектів ОБСЄ з Національною спілкою журналістів України.

Дискусія у Львові стала продовженням практики організації спільних регіональних заходів НСЖУ та Бюро представника ОБСЄ з питань свободи медіа. Торік такі заходи за участі національних та міжнародних експертів відбулися в Запоріжжі, Харкові, Одесі, Миколаєві, Івано-Франківську, Полтаві та Черкасах.

Також у Львові пройшов навчальний семінар з питань фізичної безпеки журналістів та захисту прав, журналістської етики у кризові часи, самоорганізації журналістської діяльності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-