Уряд підписав меморандум з ЮНІСЕФ про належні умови для розвитку дітей в ОТГ

Уряд підписав меморандум з ЮНІСЕФ про належні умови для розвитку дітей в ОТГ

Укрінформ
Кабінет міністрів України і Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) підписали меморандум у рамках всесвітньої ініціативи «Громада, дружня до дітей та молоді».

Документ підписано Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом та головою Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) Джованною Барберіс, повідомляє кореспондент Укрінформу, 

«Цей меморандум дасть можливість об'єднати зусилля місцевої влади з урядом і ЮНІСЕФ для того, щоб створювати належне комфортне середовище для життя у територіальних громадах... Безумовно, треба створити якісне середовище для розвитку і самореалізації дітей і молоді, це означає, що вони мають брати участь у прийнятті рішень виконкомами місцевих рад, у питаннях, які стосуються дітей, потрібно також радитись з дітьми щодо прийняття рішень», - сказав Гройсман перед підписанням меморандуму.

Він наголосив, що дав доручення урядовцям почати роботу, щоб ініціатива «Громада, дружня до дітей» стала глобальною і охопила всі міста України і всі громади.

«Думаю, що рекомендації щодо створення дитячих і дорадчих молодіжних рад, створення рад омбудсменів мають бути реалізованими, має бути діалог всередині громади», - сказав Гройсман.

Головою Представництва Дитячого фонду ООН відзначила, що цей меморандум свідчить про наміри створення в Україні муніципалітетів, дружніх до дітей та молоді. Вона також подякувала Прем'єр-міністру України за підтримку ініціативи «Громада, дружня до дітей та молоді».

«На практиці підписання цього меморандуму означає, що ми повторно починаємо програму щодо створення  муніципалітетів, дружніх до дітей та молоді в Україні. Перші спроби реалізувати цю програму робились у минулому, але, попри певні досягнення у кількох містах, ця програма не отримала належного поширення, бо можливості місцевого самоврядування на той час були обмежені. Зараз є більша нагода для реалізації ініціативи, оскільки в Україні відбувається процес децентралізації», - пояснила вона.

Читайте також: ЮНІСЕФ показав історію 12-річного хлопця з Авдіївки, у якого влучила куля

Барберіс наголосила, що до цієї ініціативи приєдналися 38 країн і понад 3 тисяч муніципалітетів.

«Ця ініціатива - спосіб досягнути консенсусу на місцях, підтримати ті місцеві органи влади, які дбають про забезпечення прав дітей та молоді, особливо найменш захищених із них... Мова йде про те, щоб саме робота з молоддю та дітьми вважалась пріоритетом, це означає також, що муніципалітети повинні вживати реальні заходи та залучати інвестиції для того, щоб їх вважали дружніми до дітей», - сказала вона.

Вона пояснила також, що муніципалітети мають створювати умови, за яких діти та молодь почуватимуться у безпеці і зможуть розвиватися і реалізовуватися.

«Протягом реалізації програми ми будемо допомагати муніципалітетам проводити комплексну оцінку ситуації в громадах, розробляти плани робіт та бюджети щодо створення належних умов для дітей», - додала вона.

Меморандум підписали також представники Асоціації міст України, Асоціації об’єднаних територіальних громад, Національної молодіжної ради України.

У церемонії підписанні взяли участь міністр соціальної політики України Андрій Рева, віце-прем’єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, міністр молоді та спорту Ігор Жданов.

Ініціатива «Громада, дружня до дітей та молоді» - глобальний рух, започаткований 1996 року як практичне втілення резолюції, яка була прийнята на Другій Конференції ООН з населених пунктів. Рух об'єднує місцеву владу, громадянське суспільство та бізнес у досягненні консенсусу у ключових напрямках розвитку добробуту всіх дітей та молоді. Ініціативою охоплено понад 30 мільйонів дітей у різних країнах. За підтримки ЮНІСЕФ, з 2006 року перші кроки реалізації цієї ініціативи здійснюються в окремих областях України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-