Земельні ділянки

Земельні ділянки "грінфілд": у Рівному вчили, як залучати в ОТГ інвестиції

Децентралізація
Укрінформ
Порядок відбору земельних ділянок "грінфілд" для залучення прямих іноземних інвестицій в об’єднані територіальних громади (ОТГ) представлено у Рівному.

Семінар щодо використання земель, які вільні від будь-яких забудов, грунт на яких ніколи не розроблявся, пройшов у вівторок, 6 лютого, за ініціативою Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Участь у заході взяли представники керівництва області, депутатського корпусу, ОТГ та громадськості.

"Для якісної роботи із залучення прямих іноземних та вітчизняних інвестицій об’єднаній територіальній громаді необхідно мати декілька земельних ділянок типу "грінфілд" площею 2,5 га – 10 га і більше", – сказав керівник представництва Ukraineinvest в Західній Україні Олег Доскач.

За його словами, найпривабливішими є ті ареали, які наближені до транспортних шляхів. Успішність пошуку інвестора і його згода на пропозицію залежить і від того, наскільки кваліфіковано визначені площі та досліджена наявна на них інженерна інфраструктура або передбачені можливості для її створення. Важливо враховувати суспільну (соціально-економічну) та комерційну ефективність проекту. Суттєвим є також оперативне вирішення правових та земельних питань.

"Останнє необхідне для того, щоб потенційний іноземний інвестор швидко та прозоро отримав право власності чи право оренди на ці площі", – зазначив Доскач.

Торкаючись передумов втілення проектів "грінфілд", адвокат, менеджер із зв’язків з органами влади представництва Ukraineinvest Богдан Кіндрацький підкреслив важливість створення генеральних планів територій, у яких слід передбачити схеми розвитку ОТГ, місця розташування потенційних виробництв й обгрунтувати, чим цікавий може бути для іноземного інвестора певний район, зокрема, показати ресурси робочої сили.

Також необхідно провести інвентаризацію земель, визначити їх категорію та межі, які, на жаль після об’єднання громад виявилися не всюди точні, виконати нормативно-грошову оцінку масивів. 

Читайте також: Рада відхилила законопроекти про передачу землі тергромадам

"Якщо це реалізувати, то й відповідно буде доведена цінність майданчика і його "безпроблемність", а якщо ні, то жоден інвестор сюди не прийде", – підкреслив Кіндрацький.

Він зауважив, що вказані обставини мають вирішальне значення для іноземців, коли вони вибирають ділянки. А роблять вони це на конкурентній основі, застосовуючи західні стандарти.

Керівникам ОТГ Рівненщини на зустрічі представлено види спільної інвестиційної діяльності із зарубіжними партнерами, наприклад, у формі кооперативів, що є запорукою однієї із статей доходів. Також йшлося і про створення відповідного клімату довіри та партнерства у взаємовідносинах між інвесторами та ОТГ.

Програма "U-LEAD з Європою" спільно фінансується Європейським Союзом і його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.

Ділянки "грінфілд" – земельні ділянки, які вільні від будь-яких забудов, грунт на яких ніколи не розроблявся. Інколи такі ділянки в минулому використовувалися для сільськогосподарських потреб (наприклад, як пасовище), але здебільшого – це поля та пустирі, що є частиною міських та приміських ландшафтів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-