Рада відхилила законопроекти про передачу землі тергромадам

Рада відхилила законопроекти про передачу землі тергромадам

Укрінформ
Верховна Рада відхилила президентський та два депутатських законопроекта.

ВР відхилила законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення та діяльності дрібних фермерських господарств і деконцентрації повноважень у сфері земельних відносин», внесений Президентом Петром Порошенко. 

За ухвалення відповідного законопроекту № 7363 у першому читанні проголосували 205 депутатів при мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Також Рада відхилила два альтернативні депутатські законопроекти - № 7363-1 та № 7363-2 

Законопроект № 7363 передбачає передачу в комунальну власність ОТГ земель, крім тих, які мають важливе значення для держави. «Повноваження розпоряджатися іншими землями по завершенні процедури об’єднання територіальних громад пропонується передати до районних державних адміністрацій», - зазначила доповідач законопроекту, представник Президента в парламенті Ірина Луценко.

Законопроектом пропонується передати повноваження із розпорядження землями державної власності, які знаходяться за межами населених пунктів, об’єднаним територіальним громадам (крім розпорядження землями оборони, землями природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення, іншими землями, які мають важливе значення для держави), позбавивши цих повноважень Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру. «Це буде стимулом для інших громад для об’єднання», - йдеться в пояснювальній записці законопроекту.

Крім того, у законопроекті виконавчим органам сільських, селищних, міських рад, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям передбачено надання повноважень щодо здійснення державного контролю за використанням та охороною земель та ліквідацію самоврядного контролю у цій сфері.

Законопроект також передбачає порядок встановлення меж територіальних громад. Пропонується встановити, що статус виробника сільськогосподарської продукції поширюється на фізичних осіб-підприємців, які організували фермерське господарство, у тому числі сімейне, шляхом включення їх до платників єдиного податку четвертої групи.

Проектом планується перехід від сталих ставок єдиного податку для платників четвертої групи – юридичних осіб до диференційованих ставок, що залежать від визначених органами місцевого самоврядування ставок земельного податку. При цьому передбачається законодавче встановлення різниці між ставками земельного податку та ставками єдиного податку для таких платників четвертої групи.

Читайте також: Уряд розглядає передачу земель як один із стимулів до об'єднання в тергромади

Як повідомлялось, у вересні 2012 року було ухвалено Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності», згідно з яким, починаючи з 1 січня 2013 року, усі землі в Україні вважаються розмежованими. Цим законом визначено, що всі землі, які знаходяться на території сільських, селищних, міських рад, але не входять до земель населених пунктів, залишаються у власності держави. Водночас після 2013 року в Україні розпочався процес об’єднання громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-