Голова Закарпатської облради запевняє, що депутати не просили ветувати закон

Голова Закарпатської облради запевняє, що депутати не просили ветувати закон "Про освіту"

Укрінформ
Голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс заявив, що у своєму зверненні до Президента депутати просили не ветувати закон "Про освіту", а лише відправити його на доопрацювання.

Про це очільник облради сказав на сьогоднішній прес-конференції, повідомляє місцевий кабельний телеканал "Перший.com.ua".

"Що ж до нещодавнього рішення сесії обласної ради, а саме звернення до президента щодо закону "Про освіту", тут голова обласної ради наголосив, що обласна рада ні в якому разі не просила ветувати закон, а тільки відправити його на доопрацювання. Депутати вважають, що таке їх рішення у Верховній Раді підтримають, адже за словами самого Президента мови національних меншин ні в якому разі не мають утискатися на території України", - йдеться у повідомленні.

Звернення депутатів облради до Президента прокоментував і голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. На своєму офіційному сайті він зазначив, що суть цього звернення - "підтримка всебічного розвитку української мови як державної у всіх сферах життя, а також прохання направити "Закон про освіту" для експертизи в Раду Європи та Венеціанську комісію на відповідність європейським стандартам і цінностям".

Водночас, у тексті прийнятого звернення, викладеному на сайті Закарпатської облради, депутати просять Президента  "внести правки або накласти вето на проект Закону України "Про освіту", а також "направити проект Закону України "Про освіту" для експертизи Генеральному секретарю Ради Європи та до Венеціанської комісії на відповідність його положень європейським стандартам та цінностям і, тільки у разі їх позитивних висновків, ініціювати повторний розгляд законопроекту Верховною Радою України".

Як повідомляв Укрінформ, учора, 21 вересня, Закарпатська облрада ухвалила звернення до Президента Петра Порошенка щодо закону "Про освіту". За відповідне рішення проголосували 38 із 56-ти депутатів облради.

Верховна Рада 5 вересня ухвалила закон "Про освіту", який, зокрема, врегульовує питання використання української мови в галузі освіті. 19 вересня його підписав Голова Верховної Ради Андрій Парубій.

Закон передбачає перехідний період для дітей, які вступили на навчання до 1 вересня 2018 року та зараз навчаються мовами нацменшин, до 1 вересня 2020 року. З 1 вересня наступного року дошкільну і початкову освіту діти можуть здобувати мовою відповідної національної меншини, при цьому паралельно вивчаючи державну.

З 5 класу діти національних меншин починатимуть навчатися державною мовою, а мову нацменшини вивчати як окрему дисципліну. Якщо мова нацменшини відноситься до мов Європейського Союзу, можливе викладання також нею однієї чи кількох дисциплін.

Читайте також: Президент Румунії скасував візит до України через закон «Про освіту»

Офіційні органи кількох країн, які мають велику діаспору в Україні, висловили протест з приводу ухвалення цього закону.

Статтю 7 закону "Про освіту" направлено на експертизу до Ради Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-