Пресконференція щодо Єдиного державного реєстру активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні

Пресконференція щодо Єдиного державного реєстру активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні

Укрінформ
25 серпня, 10:00 - пресконференція щодо Єдиного державного реєстру активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні.

Організатор: Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

Спікер: Олена Дума - голова Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

Контактні особи: Павло Бульдович – начальник Відділу комунікації та промоції, Віра Міглазова – головний спеціаліст Відділу комунікації та промоції, тел. (044) 290-08-31.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Для реєстрації на захід просимо надати інформацію про учасника до 16:00 24 серпня 2023 року на електронну адресу: press@arma.gov.ua.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали: 

АРМА вже придбала військових облігацій на 1,8 млрд грн

Національне агентство України з питань розшуку та менеджменту активів (АРМА) придбало військових облігацій на 1,8 млрд грн.

Про це в Укрінформі під час пресконференції щодо Єдиного державного реєстру активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні повідомила голова АРМА Олена Дума.

"На минулому тижні мною було підписано наказ, відповідно є погодження уряду та інших центральних органів виконавчої влади, щодо закупівлі військових облігації на суму 650 млн грн. Загалом військових облігацій вже придбано на суму майже 1,8 млрд грн", - сказала Дума.

Вона зауважила, що АРМА управляє не тільки активами, а також має ще й іншу функцію - управління грошовими коштами. Дума зазначила, що лише по одному з кейсів на депозитних рахунках Агентства було розміщено арештовані кошти санкційної особи на суму 1,8 млрд гривень.

"Загалом ця сума сягає близько 3 млрд грн", - зауважила Дума.

Як повідомлялось, купівля цінних паперів відбувається за рахунок коштів на депозитному портфелі АРМА, одним з головних джерел наповнення якого є реалізація арештованого майна, у тому числі російського та білоруського походження.

Суд відкрив провадження щодо розірвання договорів управління АЗС Glusco

Суд ухвалив рішення про розгляд позову Групи Нафтогаз щодо розірвання Національним агентством України з питань розшуку та менеджменту активів (АРМА) договорів управління мережею автозаправних станцій Glusco.

Про це на пресконференції в Укрінформі повідомила голова АРМА Олена Дума.

"Були заяви до суду, є ухвала суду про відкриття провадження. Це право, яке передбачене Конституцією України для кожної фізичної чи юридичної особи", - сказала Дума.

За її словами, позиція АРМА у цьому конфлікті є виваженою та законною. Дума переконана, що для Нафтогазу розгляд справи про розірвання договорів у суді не має перспектив.

"За 2022 рік мережа "Глуско", яка використовувалася згідно з договором управління, містила більше ніж 223 об'єкта, серед них - 89 АЗС. Насправді за 2022 рік мережею не сплачено до бюджету жодної копійки", - стверджує Дума.

Вона зазначила, що цього року мережа сплатила до бюджету 1,5 млн грн за три місяці. За її словами, згідно звітів Нафтогазу, використовувалося тільки 27 АЗС із 89-ти.

Як повідомлялося, 3 серпня АРМА розірвало договір з ТОВ «Нафтогаз Ойл Трейдинг» через неналежне управління арештованими активами мережі АЗС Glusco. Автозаправки працювали під брендом U.GO.

"Нафтогаз Ойл Трейдинг" вважає неправомірним розірвання договорів на управління мережею автозаправних станцій Glusco та АРМА відкликати листи про односторонню відмову від договорів управління активами.

У травні 2022 року уряд прийняв пропозицію АРМА щодо передачі в управління за особливою процедурою низки арештованих активів мережі АЗС «Глуско», зокрема, понад 200 автозаправних комплексів та об’єктів нерухомості. В липні 2023 року Комісія з контролю за ефективністю з управління активами АРМА розпочала перевірку ефективності управління мережею.

АРМА відкрила публічний доступ до Реєстру арештованих активів

Національне агентство України з питань розшуку та менеджменту активів (АРМА) відкрило доступ до Єдиного державного реєстру активів.

Про це в Укрінформі під час пресконференції щодо Єдиного державного реєстру активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні сказала голова АРМА Олена Дума.

"(Єдиний державний реєстр активів - ред.) це комплексна база даних про всі активи, які арештовані українськими правоохоронцями та судами у кримінальних справах. Мова не лише про активи, які знаходяться в управлінні АРМА, йдеться про всі арештовані активи, відомості, які мають надходити до системи з інших державних реєстрів та баз даних, насамперед Реєстру судових рішень, впорядковано за різними категоріями. Наприклад, рухоме та нерухоме майно, транспорт, корпоративні права, інтелектуальна власність, грошові кошти та майнові комплекси", - сказала Дума.

Вона зазначила, що завдяки Реєстру можна дізнатись, що відбувається з тим чи іншим активом, зокрема, хто розслідує кримінальну справу, ким і коли накладено арешт, як АРМА управляє майном, на яку суму воно оцінене, за скільки продано на торгах, за яким договором передано управителю та скільки коштів надійшло до бюджету від управління. Реєстр дає можливість в режимі онлайн відслідкувати абсолютно всі дії з активом: від його арешту, до отримання державою доходу з управління.

За словами Думи, у Реєстрі загальна кількість записів про активи складає понад 129 тис., з них 36 тис. записів стосуються активів, які передано в управління АРМА, 829 записів стосуються заходів з проведення оцінки вартості активів, 1144 записів про конкурсні відбори управителів, тощо.

Голова АРМА зауважила, що відповідно до закону, система має відкриту частину доступну для кожного користувача та закриту, що призначена для правоохоронців. Публічний доступ до відкритого блоку було обмежено через військовий стан, аналогічні заходи стосувались більшості державних реєстрів, частина з яких досі закрита чи працює з обмеженням. Тому доступ до реєстру було тимчасово обмежено на період військового стану. Однак, сьогодення змушує адаптуватись до нових реалій.

"Нами перевірено тисячі записів, щоб не допустити оприлюднення відомостей про військові об'єкти, обмежено інформацію про найменування і опис активів зі сфери критичної інфраструктури. АРМА було проведено консультації з усіма уповноваженими органами та враховано їх застереження. І лише після досягнення повного консенсусу щодо можливості відкриття Реєстру, публічний доступ до нього нарешті забезпечено", - сказала Дума.

Вона підкреслила, що діяльність АРМА з управління активами будуть прозорими для громадськості та міжнародних інституцій.

"Але можу запевнити, що інформація про стратегічні активи та об'єкти критичної інфраструктури залишиться закритою. Наказ щодо публічного доступу до Реєстру підписано мною сьогодні, тобто на даний момент кожен бажаючий може зайти до реєстру та знайти в ньому необхідну інформацію", - наголосила Дума.

Як повідомлялось, з метою недопущення використання ворогом інформації з відкритих реєстрів та баз даних, з початку введення в Україні режиму воєнного стану роботу більшості інформаційних систем було зупинено або обмежено.

Відео: 

Замовити фото натисніть тут – Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-