Уроки зими 2022-23 та 2023-24 років: наслідки шкоди для енергетики країни та перспективи відновлення

Уроки зими 2022-23 та 2023-24 років: наслідки шкоди для енергетики країни та перспективи відновлення

Укрінформ
16 травня, 12:00 - обговорення на тему: «Уроки зими 2022-23 та 2023-24 років: наслідки шкоди, завданої енергетиці країни, та перспективи відновлення».

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Учасники: Олександр Харченко - директор Центру досліджень енергетики; Володимир Омельченко - директор енергетичних програм Центру Разумкова; Геннадій Рябцев - експерт з енергетичних питань; Юрій Бойко - радник прем'єр-міністра України, член Наглядової ради «Укренерго».

Теми для обговорення:

  • Наслідки весняних ударів: масштаби завданої вітчизняній енергетиці шкоди.
  • Що потрібно робити вже зараз та як готуватися до наступної зими?
  • Задачі для центральної та місцевої влади.
  • Якими будуть тарифи для населення?
  • Якою буде структура генерації наступної зими та найближчі 5-10 років.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Пройти майбутню зиму за рахунок розподіленої генерації не вдасться - радник Прем'єр-міністра

Україна не зможе пройти опалювальний сезон 2024/2025 за рахунок розподіленої генерації, тому потрібно відновлювати енергоблоки, які можна відремонтувати за 10 місяців.

Про це сказав на пресконференції в Медіацентрі Україна-Укрінформ радник Прем'єр-міністра України, член наглядової ради НЕК «Укренерго» Юрій Бойко.

"Все, що може бути відновлене у горизонті 10-ти місяців з "великої" генерації - має бути відновлене. Ніякою малою розподіленою генерацією ми цю зиму не пройдемо, бо її фізично не буде побудовано у достатніх обсягах", - сказав Бойко.

При цьому він зауважив, що розбудовувати розподілену генерацію також потрібно, і для цього держава має створити умови. Водночас треба враховувати, що реалізація одного проєкту із встановлення малопотужної установки займає щонайменше 6 місяців.

Крім того, Бойко наголосив на потребі по факту виконати план із забезпечення критичної інфраструктури резервним живленням.

Своєю чергою директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко зазначив, що Україні потрібно вести переговори про збільшення технічної можливості для імпорту електрики з Європи на потужність до 1 ГВт. Він наголосив, що можливість НЕК "Укренерго" залучати аварійну допомогу не є безмежною.

Експерт з енергетичних питань Геннадій Рябцев вважає, що промисловим підприємствам доцільно укладати контракти на постачання імпортованої електроенергії, адже це дозволить стимулювати імпорт.

Експерти також вважають, що тариф на електрику для населення потрібно поступово приводити до ринкового рівня, зберігши допомогу малозабезпеченим категоріям споживачів.

"На сьогодні електричну енергію як товар населення отримує безоплатно. Воно сплачує лише за розподіл, передачу й постачання, але не виробництво", - зауважив Омельченко.

Рябцев нагадав, що спецобов'язки щодо постачання електрики для населення за пільговою ціною мають бути скасовані у процесі євроінтеграції.

Як повідомлялося, з 00:00 16 травня в усіх областях України діють графіки погодинних відключень електроенергії.

Із 22 березня поновилися масовані російські атаки на енергетичні об'єкти. Зокрема, руйнувань зазнали Бурштинська, Ладижинська, Зміївська, Трипільська ТЕС, а також гідроелектростанції. Загалом уряд оцінює втрату генеруючих потужностей на рівні 8 ГВт.

Відео: 

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-