Проблеми законодавчого забезпечення діяльності добровольчих формувань територіальних громад і шляхи їх вирішення

Проблеми законодавчого забезпечення діяльності добровольчих формувань територіальних громад і шляхи їх вирішення

Укрінформ
15  травня, 15:00 - круглий стіл на тему: «Проблеми законодавчого забезпечення діяльності добровольчих формувань територіальних громад і шляхи їх вирішення».

Організатори: Всеукраїнська військово-цивільна спілка «Бойове Братерство України».

Учасники: Павло Жебрівський - президент ВЦС «Бойове Братерство України»; Леонід Климчук - голова «Бойове Братерство України, полковник ГУР; народні депутати України комітету з питань національної безпеки оборони та розвідки, представники Ради національної безпеки і оборони України, командири ДФТГ та інші.

Модератор: Петро Скиба - заступник голови Спілки «Бойового Братерства України», полковник, екскомандир 63-ї окремої механізованої бригади ЗСУ.

Питання для обговорення:

  • комплектування ДФТГ особовим складом;
  • забезпечення озброєнням, технікою, матеріальними засобами;
  • роль місцевого самоврядування у створенні і функціонуванні ДФТГ;
  • питання соціально-правового захисту членів ДФТГ та інші.

Коротко. Практика застосування ДФТГ під час відбиття російської збройної агресії підтверджує необхідність використання найбільш активної частини населення територіальних громад для захисту своїх міст, сіл, селищ.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: vfilimonova.pr@gmail.com

Акредитація триватиме до 20:00год. 14 травня  2024 року, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Сили тероборони треба зберегти як самостійну бойову одиницю – експерт

Практика застосування добровольчих формувань територіальних громад (ДФТГ) під час відбиття російської збройної агресії підтверджує необхідність використання найбільш активної частини населення територіальних громад для захисту своїх міст, сіл, селищ.

На цьому наголосив президент ВЦС «Бойове Братерство України» Павло Жебрівський під час круглого столу в Укрінформі на тему: «Проблеми законодавчого забезпечення діяльності добровольчих формувань територіальних громад і шляхи їх вирішення».

На думку Жебрівського, практика підпорядкування сил ТРО сухопутним військам ЗСУ позбавляє захисту місцеві громади.

«На сьогодні бригади територіальної оборони стали фактично піхотними бригадами, які виконують бойові завдання за розпорядженням головнокомандувача або командувача сухопутних військ. І передбачається, що найближчим часом будуть не сили ТРО, а командування ТРО, підпорядковане сухопутним військам. Постало питання, хто буде стабілізуючим фактором у межах територіальної громади, району, області», - сказав Жебрівський.

Він переконаний, що перемогти ворога, який переважає кількісно і зброєю, можна лише коли війна буде народною, і навів приклади успішності таких воєн в історії.

«Коли країна воює з іншою країною з більшими за чисельністю населенням, фінансовими ресурсами, наявними зброєю та боєприпасами, то менша країна може перемогти, коли війна буде народною. Наприклад, Афганістан, який свого часу вигнав британців, потім радянські війська, і американці вийшли «спіймавши облизня». В’єтнам, який також перетворив війну на народну і зміг перемогти більш фінансово спроможну армію, яка воювала проти нього», - зазначив Жебрівський.

За словами Жебрівського, саме сили ТРО уособлюють собою поняття «народної війни», адже залучають у свої лави людей, які з тих чи інших причин не потрапляють до регулярних військ, але можуть і хочуть воювати.

«Функціонування ДФТГ і є народною війною. Жінки, наприклад, не завжди готові йти у збройні сили, але дуже багато жінок готові зі зброєю в руках захищати свою землю, і їм таку можливість потрібно надати. Те саме стосується старших людей. І багато інших людей, які з різних причин не можуть нести службу в збройних силах, будуть воювати. Це також партизанські загони і підпілля», - вважає Жебрівський.

На його думку, сили тероборони є чинником збереження національного духу та волі, і промовистим прикладом є досвід УПА в Другій світовій війні.

«Найважливіше в ДФТГ є те, щоб не зламали український дух і волю. Українці в УПА воювали до другої половини 50-х років проти радянських військ саме за рахунок народної війни, а якихось особливих центрів управління там не було», - зазначив Жебрівський.

Організатором заходу виступила Всеукраїнська військово-цивільна спілка «Бойове Братерство України». Це всеукраїнська спілка безпосередніх учасників російсько-української війни: бойових офіцерів, солдатів, добровольців, волонтерів і капеланів.

Як повідомляв Укрінформ, 13 квітня в Мінсоцполітики повідомили, що з квітня діти загиблих добровольців, які не входили до складу добровольчих формувань територіальних громад (ДФТГ), отримуватимуть допомогу в підвищеному розмірі.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-