День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу: паралелі між історією та сьогоденням

День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу: паралелі між історією та сьогоденням

Укрінформ
16 травня, 13:00 - брифінг на тему: «День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу – трагедія 80 років тому та злочинні дії Росії за 10 років окупації півострова».

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Учасники: Таміла Ташева - постійна представниця Президента України в АР Крим; Рефат Чубаров - голова Меджлісу кримськотатарського народу.

Теми до обговорення:

  • Важливість історичної пам’яті в контексті Дня пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. 
  • Паралелі між історією та сьогоденням: злочини Росії на півострові, політичні справи проти кримських татар.
  • Заходи до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Довідково. З 18 травня 1944 року за наказом Сталіна було розпочато депортацію кримських татар з Криму до Середньої Азії. Близько 200 тисяч людей депортували в залізничних товарних вагонах. Злочин депортації призвів до численних жертв. Протягом кількох днів цілий народ було позбавлено Батьківщини. В ешелонах смерті, у місцях спецпоселень загинули тисячі безневинних людей. Було знищено цілі родини.

День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу відзначається щорічно 18 травня у річницю депортації кримськотатарського народу 1944 року. Започаткований 12 листопада 2015 року постановою Верховної Ради України. Тією ж постановою Верховна Рада України визнала депортацію кримськотатарського народу з Криму актом геноциду.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

У День вшанування пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу можна запалити свічки та написати листи політв'язням - Ташева

Вшанувати пам'ять жертв геноциду кримськотатарського народу 18 травня можна запаливши свічку, написати пост у соцмережі або написати лист бранцю Кремля.

Як передає кореспондент Укрінформу, на цьому наголосила представниця Президента в тимчасово окупованому Криму Таміла Ташева на брифінгу «День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу – трагедія 80 років тому та злочинні дії Росії за 10 років окупації півострова» в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

"Будь-яка форма активності вітається і буде оцінена кожним кримським татарином. Дуже гарна традиція була започаткована запалювати свічку у пам'ять про жертви Голодомору. У кримських татар такої традиції немає, але в будь-якій формі будь-який громадянин може це зробити. Чи щось написати в соціальних мережах, чи відправити лист до політв'язня, який знаходиться в ув'язнені на території РФ", - наголосила Ташева.

За її словами, в Україні і за кордоном в ці дні поводиться дуже багато заходів, і вони проводитимуться і надалі.

Так, у першій половині 2024 року у Києві буде відкрито пам'ятник жертвам депортації кримськотатарського народу.

"Це дуже важливо для кримських татар, що буде місце куди можна покласти квіти і згадати тих, хто зазнав такого злочину", - додала вона.

Раніше Укрінформ повідомляв, що в Україні запустили ініціативу з підтримки політв'язнів «Листи до вільного Криму».

З 18 травня 1944 року за наказом Сталіна було розпочато депортацію кримських татар з Криму до Середньої Азії. Близько 200 тисяч людей депортували в залізничних товарних вагонах. Злочин депортації призвів до численних жертв. Протягом кількох днів цілий народ було позбавлено Батьківщини. В ешелонах смерті, у місцях спецпоселень загинули тисячі. Було знищено цілі родини.

День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу відзначається щорічно 18 травня, у річницю депортації кримськотатарського народу 1944 року. Започаткований 12 листопада 2015 року постановою Верховної Ради України. Тією ж постановою ВР визнала депортацію кримськотатарського народу з Криму актом геноциду.

Росія використовує голод як зброю - Ташева

Росія використовує голод як зброю, незаконно вивозячи зерно з України, а також продовжує депортацію кримських татар та ув'язнює українських громадян.

На цьому наголосила представниця Президента у Криму на брифінгу «День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу – трагедія 80 років тому та злочинні дії Росії за 10 років окупації півострова» в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

"РФ блокує Чорне море, вивозить з тимчасово окупованої території Херсонської, Запорізької областей зерно, переправляє його незаконно в різні порти, зокрема у Сирію. Вона продовжує "тиху" депортацію кримських татар і геть не "тиху" фізичну, коли дітей українських, цивільне населення вивозять на територію РФ. Вона продовжує позасудове знищення, страти українського народу у підвалах", - сказала вона.

Також, за словами Ташевої, тисячі кримських татар після 2014 року і після повномасштабного вторгнення і зараз, у зв’язку з мобілізацією до ЗС РФ, змушені покидати свої домівки і їхати до материкової частини України, до Туреччини, країн Центральної Азії та ряду інших держав.

"Росія не покаялася за ці злочини - щодо депортації кримських татар, щодо злочинів по відношенню до українців (вчинення голодомору). Росія не покаялася за жодні свої інтервенції. Весь світ має їй нагадувати про це і в підсумку притягнути до відповідальності", - наголосила представниця Президента в Криму.

Раніше Укрінформ повідомляв, що в Україні вже задокументовано 64 тисячі злочинів РФ із більше 120 тисяч зареєстрованих, і владі необхідна міжнародна допомога у правосудді.

Росія намагається показати, що в Криму немає кримських татар, забороняючи активістам проводити публічні заходи - Ташева

Росія намагається показати, що в Криму немає кримських татар, забороняючи кримським активістам проводити публічні заходи до 18 травня - Дня пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Як передає Укрінформ, на цьому наголосила представниця Президента у Криму Таміла Ташева на брифінгу «День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу – трагедія 80 років тому та злочинні дії Росії за 10 років окупації півострова» в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

"Росія намагається показати, що на території півострова немає жодних форм активності, що буцім-то кримських татар там не існує, намагається затерти ідентичність кримських татар українців і це їй не вдається", - сказала вона.

Ташева нагадала, що перед 18 травня на території півострова ФСБ РФ щороку після анексії Криму розсилає попередження активістам про те, що вони не можуть проводити будь-які публічні заходи на території півострова.

"Але ми бачимо шалену кількість спротиву на території півострова", - додала постійна представниця Президента в Криму.

При цьому вона зазначила, що після повномасштабного вторгнення Росії в Україні рух спротиву в Криму значно зріс.

Раніше Укрінформ повідомляв, що у 2023 році кожне шосте покарання за "дискредитацію російської армії" у РФ та на окупованих територіях України зафіксували в тимчасово окупованому Криму. Кількість відкритих справ збільшилася на 70,6%.

Відео: 

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-