Віртуальний портал Музею книги і друкарства України. Презентація проєкту

Віртуальний портал Музею книги і друкарства України. Презентація проєкту

Укрінформ
23 серпня, 14:00 - презентація на тему: «Проєкт «Віртуальний портал Музею книги і друкарства України» - актуальність в часі війни рф з Україною, основні етапи, результати, партнери».

Організатори: Музей книги і друкарства України, за підтримки УКФ.

Учасники: Валентина Бочковська - директорка Музею книги і друкарства України кандидат історичних наук; Людмила Хауха - заступниця директора з наукових питань Музею книги і друкарства України; Олена Поліщук - зав. відділу виставково-наукової роботи Музею книги і друкарства України; Дмитро Палій - заступник директора музею з науково - методичної роботи.

Модератор: Ольга Зайченко - ст.н.с. Музею книги і друкарства України.

Коротко. Унікальні пам’ятки з колекції Музею книги і друкарства України стануть доступними і збереженими водночас, завдяки здійсненню #запідтримкиУКФ мультидисциплінарного, кроссекторального інноваційного проєкту «Віртуальний портал Музею книги і друкарства України». Оцифрування рукописних книг і стародруків дозволить подальше ретельне наукове дослідження цих артефактів без завдання їм шкоди, а також збереження даних навіть у випадку спрацювання ризику завдання шкоди чи втрати оригіналу.

Організатори заходу зазначають, що одночасно з оцифруванням 4-х рукописних книг, 120 стародруків, 1000 одиниць графіки науковці Музею книги і друкарства України в рамках проєкту здійснять глибоке науково-аналітичне дослідження цих унікальних творів. Оцифровані артефакти та їхній науковий опис будуть зверстані й представлені у вигляді електронного видання «Каталог рукописних книг і стародруків Музею книги і друкарства України».

Довідково. Найцінніша частина колекції Музею книги і друкарства України – стародруки і рукописні книги – налічує 650 одиниць, серед яких є артефакти, наявні лише в одиничних екземплярах у світі. Також особлива цінність - колекція графіки, яка складає понад 12 тис. одиниць. Музей власними силами почав оцифровувати ці колекції ще три роки тому. Станом на початок липня 2023 року було оцифровано 53 стародруки (що становить 8 % від їх збірки), 551 одиницю графіки (що становить 4,5 % від цієї збірки). Завдяки підтримці з боку УКФ, реалізація проєкту «Віртуальний портал Музею книги і друкарства України» збільшить ці показники до 26,6% та 12,6% відповідно.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІanna@ukrinform.com

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом.  Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

До кінця жовтня оцифрують унікальні пам’ятки з колекції Музею книги і друкарства України

До кінця жовтня планують оцифрувати рукописні книги та стародруки Музею книги і друкарства України.

Про це повідомила директорка Музею книги і друкарства України кандидат історичних наук Валентина Бочковська під час пресконференції в Укрінформі.

"В процесі ми плануємо оцифрувати 4-ти рукописні книги, 120 стародруків, і це лише частина нашої колекції. Загалом колекція нашого музею - 26 рукописних книг і близько 600 стародруків", - сказала Бочковська.

Вона зазначила, що оцифровані артефакти та їхній науковий опис будуть зверстані й представлені у вигляді електронного видання «Каталог рукописних книг і стародруків Музею книги і друкарства України».

Також, за її словами, буде створено віртуальну виставку. "Ви зможете поподорожувати в цьому віртуальному просторі. Це відрізняється від 3D-туру по музею, бо такий такий тур, який розміщений на сайті музею, дозволяє походити по реальних залах музею. А от створення віртуальної виставки передбачає створення абсолютно неіснуючих віртуальних просторів", - сказала директорка Музею.

Вона зауважила, що музей власними силами почав оцифровувати колекції ще три роки тому. Станом на початок липня 2023 року було оцифровано 53 стародруки (що становить 8% від їх збірки), 551 одиницю графіки (що становить 4,5% від цієї збірки).

Бочковська підкреслила, що зараз реалізація проєкту «Віртуальний портал Музею книги і друкарства України» буде здійснена завдяки Українському культурному фонду. Проєкт спрямований на збереження, дослідження та популяризацію музейної колекції як складової національної культурної спадщини.

Вона додала, що проєкт завершується 31 жовтня, але після цього робота також триватиме.

Як повідомлялося, Музей історії Національного університету «Острозька академія» реалізує проєкт із цифровізації мистецьких колекцій.

Відео:

Замовити фото натисніть тут – Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-