Подоляк: росія хоче зламати загальну структуру ядерної безпеки у світі

Подоляк: росія хоче зламати загальну структуру ядерної безпеки у світі

Укрінформ
Ядерні країни мають попередити рф про можливі наслідки рішення застосувати ядерну зброю, оскільки глобальна доктрина про стримування забороняє використовувати її для нападу.

Про це заявив радник керівника Офісу Президента України Михайло Подоляк в інтерв'ю східноєвропейському бюро азербайджанського інформагентства Report, повідомляє Укрінформ.

"Що стосується ядерного шантажу, то це вже не питання України, це глобальніше питання. росія відкрито заявляє, що готова порушити глобальну доктрину про ядерне стримування, підписану багатьма ядерними державами. Ця доктрина передбачає, що ядерна зброя ніколи не може бути застосована для нападу, особливо проти країни, яка її не має", - сказав він.

За словами Подоляка, велика країна з ядерною зброєю, яка досі всім "хамила" і ображала, вважаючи себе кращою і сильнішою за всі інші держави, зараз відкрито погрожує застосуванням ядерної зброї проти маленької неядерної України.

Читайте також: Дуда про ядерний шантаж росії: У США теж є ядерна кнопка

"Це дуже важливий нюанс. В угоді про незастосування ядерної зброї чітко зазначено алгоритм можливості її застосування: якщо є загроза територіальній цілісності держави та державі як такій. Ми не нападали на росію. Війна йде лише на території України, тобто на окупованих росією територіях. Безумовно, ці райони є територією України, і безумовно загрози для росії ніхто не становить", - наголосив радник керівника ОП.

На його думку, інші ядерні країни мають попередити рф про можливі наслідки такого кроку.

Подоляк вважає, що треба передати росії відповідну ноту про те, що будь-яка спроба застосування ядерної зброї розцінюватиметься як атака на цивілізацію як таку й у відповідь буде завдано зустрічного ядерного удару.

Читайте також: В ОП розповіли, якою має бути відповідь союзників на мобілізацію у росії

"Ще раз хочу сказати, що це не проблема України. росія хоче зламати загальну структуру ядерної безпеки. Тому у світі маємо перестати грати в цю гру, немає жодних референдумів, немає територій росії в Україні, є захоплені українські землі, які ми звільняємо. Тому, якщо росія заговорить про ядерну зброю, не треба з нею загравати. Їй слід пояснити, що є ядерний договір, і, згідно з ним, контрудар буде завдано всіма державами, які мають ядерну зброю", - резюмував радник глави Офісу Президента.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-