Російська війна в Україні є головною екзистенційною загрозою для ЄС - Боррель

Російська війна в Україні є головною екзистенційною загрозою для ЄС - Боррель

Укрінформ
Російська агресія проти України є головною екзистенційною загрозою для Європейського Союзу, але вона не лише європейська проблема, оскільки всі країни опиняться в небезпеці, якщо у світі знову запанує «право сили».

Про це у Брюсселі під час промови на «Форумі Шумана з безпеки й оборони-2024», сказав високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Для нас, безумовно, війна в Україні є головною екзистенційною загрозою, а війна в Газі - найбільшим етичним питанням. Російська перемога в Україні могла б піддати Європейський Союз величезній небезпеці. Але агресія проти України є не лише європейською проблемою. Перемога агресора, путінської Росії, стала б демонстрацією, що збройна агресія виправдовує себе і що будь-яка країна буде в небезпеці, якщо це перетвориться на норму… Це було правилом у минулому, але сьогодні маємо це заперечувати», - сказав високий представник ЄС.

Він зауважив, що людство повернулося до ведення «класичної» війни високої інтенсивності, із танками, траншеями, літаками, вибухами, і не лише в Україні або в Газі. Війни тривають у багатьох країнах Африки, багато нестабільності спостерігається в Латинській Америці. Хай не війна, але воєнні ігри тривають в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Окрім класичних воєнних загроз, країни світу стикаються із гібридними загрозами, що виходять з дезінформації та інформаційних маніпуляцій, кібернетичних атак на об’єкти ключової інфраструктури, зі спроб перетворити міграцію та мігрантів на зброю проти сусідніх країн.

«Для нас очевидно, що силова політика повернулася. Всі форми взаємозалежності нині перетворюються на зброю. Раніше така взаємозалежність вважалася вірним шляхом для побудови спільних інтересів та взаємних обмінів. Зараз взаємозалежність перетворилася на залежність, яка використовується як зброя», - зазначив Боррель.

Читайте також: Боррель ще раз закликав країни ЄС розблокувати військову допомогу для України

Як повідомлялося, від початку російського вторгнення в Україну Європейський Союз та його країни-члени надають Україні суттєву політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу. Загальна сума такої підтримки перевищила 98,5 мільярда євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-