Член робочої групи при Президентові розповів про три варіанти спецтрибуналу за злочин РФ

Член робочої групи при Президентові розповів про три варіанти спецтрибуналу за злочин РФ

Ексклюзив
Укрінформ
Для створення Спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України розглядаються три варіанти.

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомив народний депутат від партії «Слуга народу», член робочої групи при Президентові зі створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України Олександр Качура.

«Коли розпочалося повномасштабне вторгнення, ми вважали, що спецтрибунал має бути створений через такий механізм: Генасамблея ООН мала б ухвалити резолюцію, яка б уповноважила генерального секретаря ООН підписати угоду з Україною про створення трибуналу», - зазначив Качура.

Але, за його словами, в той момент генеральний секретар ООН почав вести перемовини з Російською Федерацією про виведення наших бійців з Маріуполя, за що українська влада йому вдячна, проте у декого виникло питання доречності – «як мав би підписувати угоду про створення спецтрибуналу той, хто безпосередньо контактував з владою Російської Федерації?».

«Другий варіант – резолюція Ради Європи про створення цього трибуналу, в додатку до якої міститиметься статут, в якому буде визначена процедура того, як трибунал буде функціонувати», - сказав народний депутат.

Третій варіант, за його словами, це підписати відкриту угоду, наприклад із Нідерландами, де знаходиться всім відома столиця правосуддя Гаага, чи з кількома державами про створення спецтрибуналу. А потім інші країни зможуть приєднатися до цієї угоди. Тоді у разі, якщо представники вищого політичного керівництва Росії потраплять на територію цих країн, їх доставлять до трибуналу.

«У будь-якому випадку, найбільш прийнятний варіант полягає у тому, щоб це був саме міжнародний трибунал. Емоційно дуже добре звучить, що трибунал треба провести в Маріуполі, але для міжнародної легітимності процесу це буде виглядати не зовсім доречно», - зазначив Качура.

Читайте також: На спецтрибуналі вище керівництво Росії не повинно мати права на імунітет - депутат

Як повідомляв Укрінформ, Україна спільно з партнерами просуває створення Спеціального трибуналу за злочин агресії проти України. Створення трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ та окремі держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-