Зеленський: Ми готові будувати продовольчі хаби в Африці

Зеленський: Ми готові будувати продовольчі хаби в Африці

Відео
Укрінформ
Президент Володимир Зеленський у зверненні до народів Африки з нагоди їхнього свята заявив, що Україна готова будувати продовольчі хаби в Африці.

Про це повідомляється на сайті глави держави, передає Укрінформ.

«Ми зірвали морську блокаду наших портів, розпочату російським флотом, і відновили морський експорт, а також гуманітарне постачання нашого продовольства. Зерно з України вже додає продовольчої безпеки таким країнам, як Єгипет, Алжир, Лівія, Нігерія, Судан, Ефіопія, Сомалі. І ми розширюємо наше постачання продовольства. Ми готові допомагати більше. Ми готові будувати продовольчі хаби в Африці та інвестувати свій досвід у технологічний розвиток ваших країн», – сказав Зеленський.

Також він висловив сподівання на відновлення освітнього обміну з країнами Африки.

«Україна завжди з повагою ставилася до тисяч і тисяч студентів із країн Африки, які протягом десятиліть приїжджали на навчання в наші університети. Зрозуміло, що зараз, у час війни на нашій землі, освітній обмін обмежений. Проте він обов’язково буде відновлений – і на основі сучасних потреб», – зазначив Зеленський.

Також Президент нагадав, що нещодавно Україна здійснила найбільшу одночасну хвилю відкриття посольств в Африці.

«Ми відкрили десять нових посольств на континенті. І ми продовжимо розширення нашої присутності та, сподіваюсь, співпраці. Ми завжди прагнемо до взаємної вигоди й ніколи не використовуємо наші можливості на шкоду іншим народам, їхньому суверенітету, їхньому благу. І саме це потрібно в нашому світі – у світі, у якому завжди мають спрацьовувати тільки формули миру, формули поваги, формули розвитку», - наголосив Президент.

Читайте також: Зеленський: Радий, що можу розраховувати на участь Кот-д’Івуару в Саміті миру

Як повідомляв Укрінформ, щороку 25 травня відзначається День Африки. Свято було встановлено згідно з рішенням установчої конференції голів держав і урядів країн Африки, яка відбулася в Аддис-Абебі 25 травня 1963 року. Тоді було створено Організацію африканської єдності (ОАЄ) – найбільшу і найвпливовішу міждержавну політичну структуру на Африканському континенті.

Читайте також: Зеленський: Мозамбік може бути ланкою в постачанні зерна країнам Африки

9 липня 2002 року на зміну ОАЄ прийшла нова континентальна організація – Африканський союз. Його створення стало реакцією африканських країн на безпекові виклики, численні війни і конфлікти на континенті у контексті процесів глобалізації. Нині Африканський союз об’єднує 55 незалежних країн. Україна набула статусу спостерігача в Африканському союзі 22 червня 2016 року.

Відео: Офіційний телеграм канал Президента України

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-